JudoMania > , , , , , > Ep. 37: Kampsport fra Afrika

Kampsport fra Afrika

Sist oppdatert 20.03.2023.

Kampformer ligner ganske mye pÄ hverandre. Det er for eksempel mange likheter mellom bryting selv om opphavet er sÄpass ulike land som Hellas, Korea eller Norge. Uansett hvor i verden man er, sÄ handler kampformer om Ä vinne over motstanderen ved hjelp av de samme teknikkene. Men det er et helt kontinent det sjelden snakkes om nÄr det gjelder kampformer, og det er Afrika.

SÄ Ä si alle samfunn pÄ det afrikanske kontinentet har sin lokale variant av kampformer. Det er utallige kampformer fra Afrika, og mange av disse har fÄtt en viktig plass i kulturuttrykket i flere samfunn. Noen av kampformene praktiseres som idrett, mens andre har blitt stilisert og fungerer mest som oppvisningsÞvelser nÄr man feirer noe eller skal markere en viktig anledning.

Det er ogsÄ sÄnn at kolonitiden pÄvirket alle former for kulturuttrykk i Afrika, ogsÄ kampformene. Ulike folkegrupper ble slÄtt sammen og skilt, helt tilfeldig, av de europeiske kolonimaktene. Det betyr at flere kampformer ogsÄ har blitt pÄvirket av hverandre, og i noen tilfeller, blandet sammen.

En annen utfordring har vÊrt mangelen pÄ skriftlige kilder. Mange afrikanske samfunn har kun overfÞrt kunnskap ved hjelp av muntlige fortellinger, og alt opplÞses som en fÞlge av undertrykkelse, slavehandel og dramatiske hendelser, sÄ er det vanskelig Ä ta vare pÄ kunnskap.

Tahtib

Den eldste kampformen jeg har funnet kilder om heter tahtib. Her snakker vi om en kampform som man kan spore tilbake til 2500 Är fÞr vÄr tidsregning. I Egypt, der denne kampformen kommer fra, er det pÄ denne tiden de kongelige bestemmer seg for Ä bygge pyramider til Êre for seg selv. Pyramidene i Giza blir bygd pÄ denne tida. BÄde det egyptiske og mesopotamiske samfunnet er godt i gang med skriftsprÄk og en avansert byutvikling og -administrasjon. Den indiske kulturen er i startgropa, og Kinas Shangdynasti ligger fortsatt 6-700 Är inn i framtida. Dette er altsÄ lenge, lenge siden.

I det egyptisk samfunnet utvikler man en kampform som senere utviklet seg til en folkedans. I utgangspunktet ligner denne kampformen pÄ alle andre kampformer der man slÄss med lange stokker, men etter hvert ligner den mer og mer pÄ en dans der man bruker basstrommer, tabl, og obo, mizmar, for Ä gi rytme til dansen.

De eldste kildene til informasjon om tahtib er veggmalerier fra gravkammer Abusir. Disse maleriene er altsÄ datert til omtrent 2500 Är fÞr vÄr tidsregning. PÄ bakgrunn av disse kildene har man funnet ut at tahtib var en del av den militÊre treningen. Soldatene Þvde pÄ tahtib, bueskyting og bryting. Det er ogsÄ klart at vanlige bÞnder og arbeidere likte Ä drive med denne formen for kampkunst. Etter hvert ble tahtib en aktivitet som var vanlig i festlige lag som for eksempel bryllup.

Tahtib-oppvisning

I den moderne versjonen konkurrerer bÄde kvinner og menn mot hverandre. Hodet regnes som den mest sÄrbare delen av kroppen, og teknikkene fokuserer derfor bÄde pÄ forsvar av og angrep mot hodet. I kamp vinner man hvis man berÞrer hodet til motstanderen én gang, eller kroppen tre ganger.

Dambe

Dambe er en form for boksing som opprinnelig ble praktisert av Hausa-folket i Nigeria, Niger og Tsjad. Ordet betyr rett og slett boksing. Opprinnelig var dette en form for bryting, og da var kampformen kjent som kokowa. Etter hvert har bryteteknikkene forsvunnet og det har blitt mer fokus pÄ slag og boksing. Dermed har det ogsÄ vÊrt et navnebytte til boksing, dambe.

Reglene er ganske enkle. UtÞverne deles ikke inn i vektklasser. Man gÄr tre runder, og rundene avsluttes hvis en av de fÞlgende tre hendelsene inntreffer:

  1. Det er ingen aktivitet.
  2. En av deltagerne eller en dommer ber om pause.
  3. En av utĂžvernes hender, knĂŠr eller en del av kroppen (over knĂŠrne, regner jeg med) berĂžrer bakken.

Det er om Ä gjÞre Ä fÄ motstanderen til Ä gi opp kampen i lÞpet av disse tre rundene. Det er ganske vanlig med skader. Hvis en utÞver blir slÄtt i bakken, kalles det Ä drepe motstanderen. SÄ sprÄkbruken er ganske tÞff.

Dambe-kamper

Den ene armen kalles spydet, og den surres inn i et tÞystykke med en god del tau rundt, gjerne helt opp til albuen. Dette er den offensive armen, og den slÄr man med. Den andre armen kalles skjoldet, og den kan brukes til Ä beskytte seg. Det er blant annet mulig Ä ta tak i hÄnda til motstanderen med skjoldet.

Det er ogsÄ lov til Ä sparke motstanderen.

Tradisjonelt ble dambe praktisert av rivaliserende landsbyer. Hensikten var det samme som i andre lokaloppgjĂžr i for eksempel fotball, gjĂžre innbyggerne stolte. I tillegg har dambe fungert som en overgangsrite og forberedelse til krig.

I moderne tid blir dambe typisk praktisert av byungdom bÄde organisert pÄ treningssentre og i en mer lÞs og tilfeldig form i diverse bakgÄrder.

Lutte traditionelle

Lutte traditionelle er kanskje den mest utbredte kampformen fra Afrika. Den har sin opprinnelse i Vest-Afrika i land som Niger, Togo, Gambia og Senegal. Den er kjent under flere navn, men det er det franskklingende navnet, lutte traditionelle, fra Niger og Burkina Faso som har blitt stÄende.

I Senegal er dette en stor og populĂŠr idrett med radio- og tv-sendte kamper. IfĂžlge sosiologen Abdou Wahid Kane som ble intervjuet av Afrik.com er opprinnelsen til kampformen innhĂžstingsfestene til stammer som kalte seg Seter og Diola.

Lutte traditionelle kan praktiseres pÄ flere mÄter, men det lutte traditionnelle sans frappe som har blitt mest populÊr. Den er altsÄ «sans frappe» som betyr uten slag. Det finnes ogsÄ en form som er inspirert av senegalesisk bryting og der er slag tillatt. Da kalles kampformen lutte traditionnelle avec frappe

MĂ„let med kampformen er enten Ă„ dytte motstanderen ut av ringen eller Ă„ fĂ„ vedkommende i bakken – enten pĂ„ rygg eller pĂ„ alle fire.

Lutte traditionelle

Jeg synes det er kult at dette er en kampform som fÞrst og fremst representerer kulturen til det afrikanske bondesamfunnet. Typisk for mesterne i denne idretten er at de kommer fra enkle og smÄ kÄr.

Kilder

Bilder

Musikk (podcast)

  • «Arabic» by Pedro Collares is marked with CC BY-NC-SA 3.0. To view the terms, visit https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/?ref=openverse

đŸ’€ Kommentarer er stengt for dette innlegget.

0