JudoMania > > Inoue Shoji

Inoue Shoji

Inoue Shoji (1927-2018) er den mest kjente eksponenten for Kito-ryu-jujutsu i moderne tid. Shoji ble født i 1927, og han vokste opp i Tokushima som ligger ganske langt sør i Japan. Han begynte å trene judo som ungdom, og etter hvert fikk han sansen for Kito-ryu-jujutsu. Det var det flere av utøverne og trenerne på Kodokan som hadde, og en av disse het Odaka Shigeru (1908-1985). Shigeru hadde 7. dan i judo, men han hadde også god greie på jujutsu fra Kito-ryu.

Det var helt vanlig at mesterne på Kodokan trente andre kampformer, og mange ganger tok de med seg teknikker og måter å gjøre ting på tilbake til Kodokan. På den måten kunne Kodokan judo holde seg moderne og relevant.

Inoue Shoji jobbet som fengselsbetjent da han fikk tilbud om å bli judoinstruktør i Kyoto. Dette takket han umiddelbart ja til. Han underviste i judo og i en liten del av Kito-ryu-pensumet – nærmere bestemt koshiki-no-kata.

Inoue Shoji lot seg begeistre av de tradisjonelle teknikkene og måtene å gjøre ting på i Kito-ryu-jujutsu. Han synes at Kodokan judo hadde blitt for fokusert på sport og konkurranse.

Selv om Shoji ikke applauderte retningen Kodokan hadde tatt, kuttet han på ingen måte alle bånd med Kodokan. Etter hvert fikk han også 8. dan fra Kodokan, og som vi vet er det en en grad som kun tildeles personer som har gjort noe ekstraordinært for å bidra til utviklingen av judo.

Men entusiasmen hans for Kito-ryu-jujutsu gjorde at han stadig ble spurt om å holde demonstrasjoner og oppvisninger i denne formen for jujutsu. Shoji ble også den offisielle representanten for Kito-ryu i Nihon Kobudo Kyokai som er en organisasjon som jobber for å ivareta de klassiske kampformene i Japan.

Inoue Shoji (75 år) viser en kata fra Kito-ryu.

Det største øyeblikket i karrieren hans var kanskje da han viste koshiki-no-kata i Kyoto i 2013. Anledningen var IJFs offisielle VM i kata, og for mange judoutøvere var dette kanskje første gang de fikk se de opprinnelige Kito-ryu-teknikkene. I tillegg var hans måte å vise kata på en motvekt til den såkalte sportskataen som noen mener er både et feiltrinn og en selvmotsigelse.

Inoue Shoji (86 år!) demonstrerer kito-ryu-no-kata.

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Legg inn en kommentar