Sist oppdatert 17.06.2024.
Her om dagen snublet jeg fÞrst over en nettside og sÄ en video der temaet var ikigai. Ikigai er et japansk begrep som er mer eller mindre umulig Ä oversette direkte til norsk, eller engelsk, for den saks skyld. Og sÄnt synes jeg er spennende.
I en fagartikkel som egentlig tar for seg hvordan folk i Japan oppfatter seg selv i forhold til det samfunnet de lever i ble ikigai definert som «det som gjĂžr at livet virker verdt Ă„ leve».
For min egen del vil jeg si at min ikigai er familien min. Men man kan gjerne ha flere ikigai, og de kan finnes pÄ ulike nivÄer. Jeg har for eksempel familien min som en dyp og inderlig form for ikigai, men jeg har ogsÄ en kopp kaffe i morgensola som en annen og mer hverdagslig ikigai. For ikke Ä snakke om judo som er en form for ikigai som definerer mye av hvem jeg er. Andre vil ha jobben sin som sin ikigai.
Ikigai (çăçČæ ) er satt sammen av to begrep, tegn eller stavelser: Iki og gai. Iki er avledet fra verbet «ikiru» som betyr «Ă„ leve». Det betyr ifĂžlge kildene mine at ikigai er ment som noe man gjĂžr, en aktivitet, handling eller lignende. SĂ„ nĂ„r jeg sier at familien er min ikigai, sĂ„ bĂžr det vĂŠre «Ă„ vĂŠre sammen med familien», «gjĂžre [sett inn passende aktivitet] med familien min».
Gai (eller kai) forbindes i vĂ„re dager med noe som har «verdi». Ordet «kai» betyr opprinnelig og fra gammelt av «skjell».
Dekorerte skjell ble blant annet brukt i et spill som var populÊrt blant adelige kvinner i Heian-perioden (794-1185). Spillet het Kai-awase. Et komplett sett av spillet inneholdt 360 par skjell i omtrent samme stÞrrelse der to og to skjell hadde identiske dekorasjoner. Disse motivene var inspirert av klassisk litteratur. Den venstre halvdelen av skjellene ble spredt utover gulvet, og den hÞyre halvdelen ble trukket én og én ut av en boks. Vinneren av spillet var den som klarte Ä lage flest par.
Hvis vi tar med oss denne konnotasjonen eller bakgrunnshistorien, sÄ kan vi si at begrepet ikigai handler om det man gjÞr for Ä gi livet verdi. Verdi i denne sammenhengen betyr ikke i form av penger, men heller at det man gjÞr er viktig for noen, og denne sosiale biten er ofte, men ikke alltid, viktig i ikigai-sammenheng.

Ikigai er altsĂ„ egentlig et ganske enkelt begrep: Det handler om Ă„ finne mening eller verdi i livet. Og denne meningen skal man helst finne i noe praktisk som man kan gjĂžre. Det kan vĂŠre store eller smĂ„ ting. SĂ„ langt hĂžres dette ut som grei skuring. Det er liksom litt sĂ„nn som i den gamle reklamen for en viss Hobby-sjokolade: «Skaff deg en hobby!»

Og da er det vel greit da? Ordet ikigai er forklart, og da kan jeg like gjerne avslutte artikkelen? Men sÄnn er det jo ikke. Selvsagt ikke. Ikigai krever mer forklaring. Og da gjÞr jeg som mange andre ogsÄ gjÞr nÄr de vil finne ut av noe. Jeg sÞker meg fram til aktuell informasjon pÄ nettet.
Artikkelen er delt inn i 3 deler: FÞrst forteller jeg litt om hva som er den vanlige, vestlige tolkingen av begrepet. Deretter sier jeg mer om hva japanske forskere kan fortelle om ikigai. Og til slutt kommer jeg med noen rÄd til alle oss som ikke er vokst opp med ikigai som en naturlig og integrert del av vÄr kultur.
Del 1: Den vanlige tolkningen av ikigai i Vesten
I vÄr del av verden framstilles ikigai ofte som en slags livsmestringsstrategi. Det skrives, kurses og lages podcaster om ikigai. Ikigai blir forklart som noe man gjÞr hver dag, for Ä oppnÄ et mÄl, en mening, glede og/eller en hensikt i livet. Kanskje man attpÄtil kan tjene litt penger pÄ interessen sin.
Alt som er knyttet til ikigai virker egentlig ganske logisk og enkelt, og nettopp dét gjorde meg litt nysgjerrig pÄ hvordan man har klart Ä lage en hel selvhjelpsindustri knytta til begrepet.
Mange nettsider forklarer at ikigai opprinnelig kommer fra Okinawa, og at ikigai bestÄr av fire overlappende hoveddeler som kan framstilles i et venndiagram.
Okinawa klinger alltid godt. Det fÞrste jeg tenker pÄ nÄr jeg hÞrer Okinawa er Karate kid, og deretter tenker jeg pÄ godt voksne og kanskje tildels gamle mennesker. PÄ 1980-tallet hadde Okinawa den hÞyeste forventede levealderen i verden. Ingen andre steder i verden ble man like gamle, og dette gjaldt spesielt for kvinner. I gamle dager ble Okinawa omtalt som de udÞdeliges land.
Befolkningen i Ogimi, Okanawa er blant de eldste i verden.
Okinawa kan fortsatt skilte med hÞy levealder, selv om den har gÄtt noe ned de siste Ärene. Forklaringen pÄ den hÞye levealderen har gjerne vÊrt todelt: sunt kosthold og ikigai. Eller som Makoto Suzuki, 89 Är gammel, sier det:
«Den forventede levealderen pĂ„ Okinawa synker raskt, og vi tror det har Ă„ gjĂžre med at de yngre ikke fĂžlger i fotsporene til tidligere generasjoner.»
Suzuki jobber fortsatt deltid som hjertelege, og han var med pÄ Ä grunnlegge et forskningssenter som fokuserer pÄ nettopp livskvalitet og livslengde.
Folk pÄ Okinawa har blitt pÄvirket av maten og livsstilen til andre samfunn, spesielt fra USA.
Makoto Suzuki
Den 89 Är gamle Suzuki sier at det Ä jobbe pÄ sykehuset er hans ikigai, og at han setter pris pÄ Ä vÊre sammen med andre mennesker der. Suzuki ser ikke pÄ de syke som pasienter, men som venner.
Samtidig er jeg skeptisk nÄr man pÄstÄr at et bestemt ord kommer fra et sÄ konkret sted. Hvorfor skulle nettopp ikigai komme fra Okinawa? Det er greit Ä pÄstÄ at konseptet eller begrepet er vanlig Ä bruke pÄ Okinawa, men hvordan i alle dager har man klart Ä spore ordet til den konkrete plassen?
Det har man ikke.
NÄ har jeg undersÞkt mange fagartikler, sett uttallige videoer pÄ Youtube, og hÞrt mange podcast-episoder som tar for seg ikigai. Noen av dem nevner Okinawa, men de aller fleste slÄr fast at ikigai er et uttrykk som brukes og har blitt brukt langt tilbake i tid over hele Japan.
Spansk boksuksess
Mye av forstĂ„elsen vĂ„r av begrepet ikigai her i Vesten kommer fra en bok skrevet av HĂ©ctor GarcĂa og Francesc Miralles. Boka heter «Finn din ikigai. Japanske hemmeligheter for et langt og meningsfullt liv». Boka er oversatt til mer enn 60 sprĂ„k, inkludert norsk, og den har solgt minst 3 millioner eksemplarer over hele verden siden 2016.

Mer enn 100 eldre fra Ogimi i Okinawa ble intervjuet da boka ble skrevet. Ogimi er spesielt kjent for Ă„ vĂŠre et sted der mange blir bĂ„de godt voksne og gamle, Det viste seg at alle de eldre som ble intervjuet kunne gi et klart og konkret svar pĂ„ hva deres ikigai var. Det kunne for eksempel handle om kunst, hagestell eller venner. Alle respondentene visste fullt og helt hva de skulle holde pĂ„ med hver eneste dag, og det var dette som var deres ikigai – det som fikk dem ut av senga hver dag, kan man nesten si.

I tillegg til dette var samfunnet preget av at alle de eldre hadde mange sosiale mÞteplasser, enten det var karaoke, bursdagsfeiringer eller bare mÞtes pÄ kafé.
What man actually needs is not a tensionless state but rather the striving and struggling for some goal worthy of him.
Viktor Frankl
I boka lanserer HĂ©ctor GarcĂa og Francesc Miralles et venndiagram som bestĂ„r av fire ulike sirkler. Hver sirkel har et pĂ„stand (noen ganger formulert som et spĂžrsmĂ„l). Noe du elsker, noe verden trenger, noe du er god til og noe du kan fĂ„ betalt for. IfĂžlge forfatterne skal ikigai befinne seg i krysningspunktet mellom disse fire sirklene.
[bafg id=»19058″]
Marc Winn som lagde det originale diagrammet sier selv at han ikke brukte lang tid pĂ„ Ă„ utvikle det, kanskje 45 minutter. Venndiagrammet er et forenklet bilde og en svĂŠrt enkel forklaring av begrepet hensikt eller mening (purpose), og det blir ikke mindre enkelt nĂ„r det blir koblet sammen med ikigai. Winn sier at det eneste forkunnskapen han hadde om ikigai var basert pĂ„ det han hadde hĂžrt i en TED-talk – altsĂ„ ikke mye.
Venndiagrammet er en kopi av det Andres Zuzunaga som er en kjent astrolog lagde for Ă„ komme til bunns i hva som gir folk flest en fĂžlelse av hensikt og mening i livet. Og her begynner det Ă„ skurre litt i mine Ăžrer.
For det fÞrste er venndiagrammet lagd i en helt annen kontekst og av noen som overhodet ikke skulle forklare ikigai. I tillegg er venndiagrammet forsÞkt tilpasset ikigai av noen som ikke kjenner begrepet bedre enn Ä ha hÞrt om det i en TED-talk. Det er altsÄ snakk om et fryktelig tynt faglig grunnlag.
Marc Winn er ikke helt uenig i kritikken heller. Han har i flere sammenhenger pekt pÄ at venndiagrammet han publiserte pÄ nett ikke reflekterer ikigai slik folk fra Japan ser pÄ begrepet. Winn sier at han ble overrasket over hvor stor innflytelse et enkelt bilde kan ha nÄr det gjelder Ä pÄvirke folks liv. Og det er det lett Ä si seg enig i. Venndiagrammet til Marc Winn dukker opp i absolutt alle sammenhenger der ikigai skal beskrives og forklares.
Fire spÞrsmÄl, men er det de rette spÞrsmÄlene?
Her i Vesten tar man gjerne utgangspunkt i de fire spÞrsmÄlene i venndiagrammet nÄr man skal gi rÄd om hvordan folk skal finne sin ikigai.
- Hva elsker du?
- Hva er du flink til?
- Hva kan du tilby verden?
- Hva kan du tjene penger pÄ?
Og det var faktisk det siste av disse spÞrsmÄlene som gjorde at jeg ble interessert i temaet ikigai. Jeg tror absolutt ikke ikigai har noe som helst Ä gjÞre med Ä tjene penger. Jeg tror ogsÄ at den vestlige tolkingen i altfor stor grad er individorientert. Mitt inntrykk er at man i Japan er langt mer opptatt av samfunnet. Det kjenner vi ogsÄ igjen i de grunnleggende prinsippene i judo der Jigoro Kano var opptatt av at judo skulle bidra til felles glede og nytte, og at en judoutÞver skulle vÊre en samfunnsnyttig borger.
Jeg mener av Venndiagrammet er altfor begrensende, og at ikigai er langt mer fritt og Äpent som begrep enn det som rommes av skjÊringspunktet mellom fire sirkler.
Maslow og ikigai
Samtidig vil jeg si at ikigai ikke er sÄ ulikt hvordan vestlige forskere og psykologer har vurdert vÄre grunnleggende behov i andre modeller og teorier.
I 1943 utviklet den russisk-amerikanske psykologen Abraham Maslow det vi kaller for Maslows behovspyramide. For de som ikke kjenner til den, sÄ handler det kort fortalt om at mennesket har noen grunnleggende behov som mÄ oppfylles. Modellen er utformet som en pyramide der hvert nivÄ bygger pÄ det forrige.
I fĂžrste omgang handler det om grunnleggende fysiologiske behov som mat og sĂžvn, deretter mĂ„ man sĂžrge for trygghet, men nĂ„r alt dette er pĂ„ plass, sĂ„ kan man fokusere mer pĂ„ det Ă„ hĂžre til, kjĂŠrlighet, selv-realisering og behov som handler mer om hvem man er i forhold til andre – flokken som Per Fugeli, professor i sosialmedisin kalte oss.
Hvem, hva og hvor var du hvis det ikke fantes andre mennesker i din verden?
Per Fugeli (1943-2017)
Og det er nettopp disse selvrealiseringsbehovene som ikigai passer ganske bra sammen med. SÄ kan man jo selvsagt diskutere om det er mulig Ä fÄ to slike idéer til Ä passe sammen bare fordi man har lyst til Ä se sammenhenger som kanskje ikke er der. Det er i alle fall interessant, synes jeg, at bÄde Maslows modell, andre modeller som skal forklare motivasjon og ikigai inneholder en sosial og mellommenneskelig faktor.
Den sosiale faktoren gĂ„r igjen i sĂ„ Ă„ si alle aktivitet som gir mening til mennesker. Det er kanskje ikke uten grunn at Norges Judoforbund lagde gensere og t-skjorter med trykket «Team Judo – To the top together» i 1990?

Del 2: Den forskningsbaserte tolkningen
Men om man dykker litt videre ned i begrepet, og det er jo nettopp sÄnt jeg liker Ä gjÞre, sÄ oppdager man at det er en helt annen forstÄelse av begrepet som gir enda mer mening.
Det er mange bÞker bÄde i Japan og resten av verden som handler om ikigai. Den mest anerkjente boka er «Ikigai-ni-tsuite» (Om Ikigai). Denne boka kom ut sÄ langt tilbake som i 1966. Boka ble skrevet av Mieko Kamiya som var en anerkjent psykiater.

Mieko Kamiya (1914-1979)
Snakket tysk, fransk og engelsk. Studerte i USA og Europa. Gikk pÄ bibelskole, og ble klinisk psykiater. Jobbet med spedalske.
Skrev boka âIkigai-ni-Tsuiteâ (1966), og tok utgangspunkt i Victor Frankls logoterapi.
Ikigai handler om Ä ha en form for mening i livet, men som ogsÄ fÞrer til en form for motivasjon. Motivasjon vet vi handler om mÄlrettede handlinger, og det henger ogsÄ sammen med det som gjerne kalles flyt (flow). Ikigai henger ogsÄ sammen med en slags mestringsfÞlelse som oppstÄr nÄr en person fÞlger sine lidenskaper. Aktiviteter som genererer fÞlelsen av ikigai er ikke pÄtvunget, men de er spontane og frivillige.
Det er to mĂ„ter Ă„ bruke ordet «ikigai» pĂ„. Det kan refere til selve kilden eller objektet som gir livet verdi som i «Dette barnet er min ikigai», eller det kan referere til en mental fĂžlelse eller tilstand der man fĂžler ikigai. Dette siste er det Frankl kaller «fĂžlelse av mening». Jeg kaller det «ikigai-kan» for Ă„ skille det fra «ikigai» i seg selv.
Mieko Kamiya
IfÞlge Mieko Kamiya ligner begrepet ikigai pÄ glede eller lykke, men det er noen forskjeller. Ikigai inneholder nemlig en form for framtidsoptimisme. Det er ifÞlge Kamiya mulig Ä forholde seg til ikigai selv om livet her og nÄ ikke er bra.
Glede i de smÄ ting
I Japan tenker man at det er summen av de smÄ hverdagslige tingene og opplevelsene som gir opplevelsen av Ä ha et fullverdig liv. Ikigai viser derfor bÄde til livet som helhet, men ogsÄ til de smÄ opplevelsene man kan ha hver dag.
NÄr man oversetter ikigai med «mening i livet» eller «gjÞre livet verdifullt» hÞres det sÄ Ä si uoppnÄelig ut. Men som noen fagfolk i Japan pÄpeker sÄ har man to andre begrep som ogsÄ kan brukes for Ä forklare ikigai.
Finn mening i de smÄ tingene.
Jinsei betyr levetid eller livet. Seikatsu betyr hverdagen eller dagliglivet. Ikigai passer best overens med seikatsu. Og i Japan tenker altsÄ mange at summen av alle de smÄ tingene summerer seg til en bedre helhet. Derfor er ikigai ikke sÄ stort, men minst like mye Ä finne glede i de smÄ tingene. Noen sier at man i Japan gjerne setter seg smÄ mÄl, og at man heller overoppfyller disse mÄlene enn Ä sikte hÞyt, for alltid Ä oppleve ikke Ä strekke til.
Men vi har jo alle hĂžrt om alt stresset og alle de unge i Japan som ikke fĂžler at de strekker til. SĂ„ hva har skjedd? IfĂžlge antropologen Chikako Ozawa-de Silva, var ikigai for den eldre generasjon i Japan Ă„ passe inn i A4-livet til venner og familie. Mens hos den yngre generasjonen handler det stadig mer om at deres ikigai kretser rundt drĂžmmer om hva de muligens kan bli i framtida.
Del 3: Ikigai i ditt (og mitt) liv
Hva er sÄ den autentiske og ekte betydningen til begrepet ikigai? Mieko Kamiya nevnte 7 dimensjoner som er langt mer treffende enn venndiagrammet vi ble presentert for litt tidligere. Det handler etter hennes mening om 7 essensielle behov som mÄ oppnÄs, for Ä fÄ et fullverdig liv:
- Tilfredshet med livet: Dette handler om Ă„ fĂžle seg fornĂžyd med det livet man faktisk har, Ă„ oppleve glede og tilfredshet i hverdagen. Det er ikke bare snakk om en overfladisk fornemmelse av lykke, men heller en dyp og inderlig fĂžlelse av at livet har mening og verdi.
- Forandring og vekst: Dette handler om kontinuerlig utvikling og lÊring. à strekke seg etter nye mÄl, utforske ukjente omrÄder og utvide horisonten vÄr gir oss en fÞlelse av fremgang og tilfredshet.
- En positiv fremtid: Dette refererer til hÄp og optimisme. à ha noe Ä se frem til, enten det er personlige mÄl, drÞmmer eller visjoner, gir oss energi og motivasjon.
- Resonans og mellommenneskelige relasjoner: Dette handler om Ä fÞle en dyp forbindelse med andre mennesker. Resonans er nÄr vi fÞler at vi virkelig forstÄr og blir forstÄtt av noen.
- Frihet: Dette er ikke bare frihet fra ytre begrensninger, men ogsÄ frihet til Ä vÊre autentisk og leve i trÄd med vÄre indre verdier. à fÞle seg fri til Ä vÊre seg selv er avgjÞrende for livstilfredshet.
- Selvrealisering: Dette handler om Ä oppnÄ ens fulle potensial. à leve i samsvar med vÄre talenter, lidenskaper og verdier gir oss en dyp fÞlelse av formÄl og tilfredshet.
- Betydning og verdi: Dette er kanskje det mest essensielle behovet. à fÞle at vÄrt liv har en stÞrre hensikt, at det vi gjÞr har betydning for andre eller for verden, gir oss en dyp fÞlelse av tilfredshet og mening.
Alt dette er jo vel og bra, men det virker kanskje litt svevende og derfor uoverkommelig, for hvordan skaper man for eksempel resonnans og mellommenneskelige relasjoner?
Dessuten er det flere japanske forskere som sier at disse punktene er et godt utgangspunkt for en samtale om ikigai, men at for japanere flest kan ikigai like gjerne vÊre en kopp kaffe fÞr jobb eller noe annet som ikke nÞdvendigvis oppfyller sÄ mange andre kriterier enn at det gir en form for personlig glede og nytelse i hverdagen.
Har det ogsÄ noe Ä si at man i Japan gjerne har et mer sosiosentrisk syn pÄ livet enn det vestlige egosentriske? Helt siden 1970- og 1980-tallet har forskere for eksempel pekt pÄ at at den amerikanske identiteten blir dyrket fram som et tankesett der man legger vekt pÄ at man er «unik i kosmos», mens den japanske tenkemÄten handler om at man blir et menneske i samvÊr med andre. Det er klart at dette kan pÄvirke hvordan man definerer og bruker et begrep som ikigai. I alle japanske forklaringer ligger det inne et sosialt aspekt.
Kenichiro «Ken» Mogi
Kenichiro Mogi er nevrobiolog, forsker ved Sony Computer Science Laboratories og foreleser ved Tokyo Institute of Technology. Han har skrevet en bok om ikigai, og i den presenterer han fem huskeregler man kan bruke for Ă„ nĂŠrme seg ikigai. Dette kaller han de fem sĂžylene i ikigai.
- Start smÄtt
- Godta deg selv
- Harmoni og bĂŠrekraft
- Glede i smÄ ting
- VÊr her og nÄ
Start smÄtt
Start smĂ„tt. Bry deg om detaljene og de tilsynelatende smĂ„ elementene. Dette kan sammenlignes med konseptet kodawari ( ăă ăă. Det kjenner du kanskje fra mange sammenhenger der hĂ„ndverkere, kokker. musikere eller andre arbeidere er svĂŠrt nĂžyaktige og spesielt gode til Ă„ passe pĂ„ at enhver detalj er pĂ„ plass. Bare tenk pĂ„ en sushikokk. Der er det et ekstremt fokus pĂ„ at alle detaljer skal stemme.
Selv om mÄlet er perfeksjonisme, sÄ er det ogsÄ sÄnn at man forstÄr at det er et uoppnÄelig mÄl. Uansett mÄ man streve etter Ä oppnÄ det. Det viktige er prosessen, veien, det Ä forsÞke.
Godta deg selv
Dette handler om Ă„ tillate seg Ă„ vĂŠre seg selv. PĂ„ mange mĂ„ter er dette det enkleste man kan gjĂžre for seg selv – samtidig er det kanskje en del av oss som stadig Ăžnsker at vi var noen andre, var annerledes eller hadde andre muligheter.
Harmoni og bĂŠrekraft
BÊrekraft handler ikke bare om Ä ta vare pÄ naturen. I denne sammenhengen er det like mye det Ä ta vare pÄ fellesskapet og de sosiale arenaene man er en del av.
IfĂžlge Mogi er Ăžnsket om Ă„ opprettholde harmoni blant de best bevarte hemmelighetene om den japanske mĂ„ten Ă„ tenke pĂ„. I Japan er man opptatt av Ă„ holde sammen og Ă„ unngĂ„ et offentlig ordskifte – selv om man kan ha ulike standpunkt og meninger. Man mener at uenigheter bĂžr lĂžses pĂ„ lavest mulig nivĂ„ og med minst mulig konflikt.
Glede i smÄ ting
Finn glede i smÄ aktiviteter eller ritualer. Start dagen med noe du setter pris pÄ. Det kan for eksempel vÊre en kopp kaffe og en liten bit sjokolade. Liker du hverken sjokolade eller kaffe, sÄ kan det selvsagt vÊre noe annet. Det viktigste er at det er hyggelig, og at det er noe du kan gjÞre hver dag.
Jeg starter gjerne dagen med Ä lage en kopp kaffe til kona. Det tror jeg er min fÞrste ikigai hver dag. Hun setter pris pÄ det, og jeg synes det er hyggelig Ä gjÞre det.
VÊr her og nÄ
Det siste punktet handler om Ä tilstedevÊrelse. VÊr her og nÄ! De som har hÞrt pÄ episoden om flyt og mushin, vet hva det handler om. Barn er gjerne eksperter pÄ Ä vÊre her og nÄ, spesielt nÄr de leker.
Av alle stedene han var akkurat da, var til stede ikke en av dem.
Avslutningsvis er det viktig Ä minne seg selv pÄ at selv om ikigai sannsynligvis bidrar til et bedre liv, fordi «du fÄr noe Ä leve for», sÄ er det ikke meningen at jakten pÄ ikigai skal overskygge alt annet i livet. Ikigai er ikke en livsstil, noe stort eller ekstraordinÊrt. Det er noe som er ganske enkelt og hverdagslig.

Og kommer ikigai fra Okinawa? Absolutt ikke. Ikigai er et begrep som brukes over hele Japan, og som er like lite knyttet til et bestemt sted som andre fĂžlelser.
Kilder
- Bell, Rob (u.a.). How to find your happiness: The Japanese philosophy of Ikigai, Big Think
- Ikigai tribe. (2020). How The Andrés Zuzunaga Venn Diagram Became Ikigai. Ikigai tribe [Podcast-episode]
- Ikigai tribe. (2020). Rock Star Neuroscientist, Ken Mogiâs 5 Pillars of Ikigai. Ikigai tribe [Podcast-episode]
- Kizuna (2022). Ikigai: The Japanese Secret to a Joyful Life, JapanGov
- Mathews, G. (1996). The Stuff of Dreams, Fading: Ikigai and âthe Japanese Self.â Ethos, 24(2), 718â747.
- Meier, J. D. (u.a.). Purpose Venn Diagram: Infuse Your Work with Purpose and Passion, Sources of Insight
- Mishima, Denver (2021). Misconceptions About Ikigai that Prevents You from Finding Your True Calling in Life, Medium
- Mitsuhasi, Yukari (2017). Ikigai: A Japanese concept to improve work and life, BBC
- Motoki (2023). Mieko Kamiya â the founder of Ikigai, Medium
- Oliver, Laura (2017). Is this Japanese concept the secret to a long, happy, meaningful life? World Economic Forum
- Ryall, Julian (2022). Japan: What’s behind Okinawans’ falling life expectancy? Deutsche Welle
- Steffensen, Solrun E. (2019) à tte livsrÄd til unge fra Per Fugelli, NAPHA
- Sotome, Satoka (2024). Ikigai Evolution. Adapting and Sustaining Purpose Over Time, Medium
- Tamashiro, Tim (2019). How to ikigai. TEDx Talks
- University of Michigan Museum of Art (u.a.). Set of Kaiawase (Shell Game)
- Wikipedia (2024). Ikigai