JudoMania > > Giri

Giri

Sist oppdatert 21.03.2023.

Begrepet giri (義理) har med gjensidighet, lojalitet, plikt, ansvar og sosial status å gjøre. Forpliktelse kan være et dekkende begrep. Uttrykket brukes en del når det gjelder judo eller andre kampformer fra Japan. I den vestlige verden er ikke alltid giri like lett å forklare fordi man må fjerne seg fra en individualistisk tankegang der enhver er sin egen lykkes smed.

De retoriske spørsmålene man gjerne stiller for å forklare giri er for eksempel: Hvordan kan du betale foreldrene dine for å ha gitt deg livet? Hva er egentlig et liv verdt? Dette er selvsagt umulige spørsmål å svare på. Man kan jo ikke si at et liv er verdt for eksempel en million kroner.

Hvis man erkjenner at man er født med en gjeld som bør betales tilbake, så kan man tenke på hvordan man best kan gjøre det – uten å bruke penger. Man kan for eksempel vise foreldrene sine respekt. Man kan oppføre seg slik at familiens gode navn og rykte om mulig får et enda bedre omdømme. Det blir litt som vikingenes idé om at ettermælet til en person er det eneste som huskes etter man er død, og derfor er det viktig at man oppfører seg på en ærefull måte.

I Japan mener mange at det samme gjelder trening i kampformer. Når du begynner på judo, så er du i ferd med å tilegne deg erfaringer som kan forandre livet ditt. Klubben du melder deg inn i blir som en familie. I judoklubben får du venner, erfaringer, lærdom og tips som du vil nyte godt av langt utover dojoens vegger. Hvordan kan du betale for dette?

Jo, du må vise klubben og trenerne og de andre utøverne respekt. Du må forsøke å opptre slik at klubben din får både ære og berømmelse. Hver gang du står overfor et valg må du tenke: Hva vil være best for klubben og treneren min?

Kilder

Bilde

@the_rostislaff via Twenty20

Hva synes du om denne artikkelen?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00