lagidrett
JudoMania > , > 8 grunner til at judo er bedre enn lagidrett

8 grunner til at judo er bedre enn lagidrett

Sist oppdatert 16.03.2024.

Judo er en individuell idrett. Riktignok er det så å si umulig å trene judo alene, man er avhengig av treningspartnere, men hver eneste kamp utkjempes alene mot en motstander. Både lagidretter og mer individuelle idretter har sine positive og negative sider, men akkurat her og nå skal vi se på noen fordeler ved å drive med en individuell treningsform som judo.

Selvforsvar – Ingen lagidrett kan tilby utøverne ferdigheter i og kunnskaper om selvforsvar. Judo har som utgangspunkt et stort antall godt utprøvde selvforsvars- og kampteknikker. Dessuten vil de aller fleste klubber fokusere på gode holdninger og respekt for hverandre.

Selvtillit – Etterhvert som man blir i stand til å mestre en relativt komplisert teknisk treningsform som judo, så vil selvtilliten øke. Dette vil du ta med deg i dagliglivet utenfor dojoen også.

Belter – Judobelter med ulike farger kan virke motiverende for mange. I starten graderer man seg til nytt belte omtrent hvert halvår. Her er du ikke avhengig av at alle de andre på laget har den samme motivasjonen som deg. Dette styrer du selv.

Disiplin – På en judotrening er respekt for hverandre, oppmerksomhet og fokus viktige stikkord. Utøverne må følge bestemte regler, følge oppmerksomt med, ta vare på hverandre. Teknikker gjentas utallige ganger. (Forsøk å fortelle en fotballspiller om den strenge disiplinen i judokonkurranser. Hakeslipp er en vanlig reaksjon.)

Likestilling – I judo trener gutter og jenter sammen. Dette har selvsagt mange fordeler både praktisk, i forhold til holdninger og treningsmessig. Og selv om Norges Judoforbund tilbyr jenter egne samlinger og spesielle opplegg, så er hoveddelen av judotreninger for begge kjønn.

Trening – En typisk judotrening er gjerne halvannen time lang, og den inneholder en grundig oppvarming, teknikktrening, kanskje litt randori, styrketrening og utøyning. Det er ikke mange lagidretter som kan tilby utøverne et like variert treningsopplegg der hele kroppen får en grundig trening. Judo stiller også store krav til utholdenhet.

Kontroll – Noe av det første barn og ungdom vil lære i en dojo er at de kun skal bruke teknikkene de lærer på trening. Flere klubber har regler som sier at dersom du mobber andre eller bruker judo på en negativ måte, så får du ikke lov til å trene der mer.

Helårsidrett – Judo trenes året rundt. På det aller høyeste nivået legger man selvsagt opp til ulike formtopper og så videre, men for de aller fleste judoka så er judo en helårsidrett.

Bildet er hentet fra EYOF | Utrecht 2013 – Flickr

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00