Khutulun – den mongolske prinsessen som utfordret friere til brytekamp

Sist oppdatert 02.06.2025.

Vi befinner oss pÄ de endelÞse steppene i Mongolia pÄ slutten av 1200-tallet. I Norge gikk det sÄ det suste, og vi hadde noe som blir kalt for den norske storhetstida. Magnus LagabÞte lagde blant annet de fÞrste samlede, skriftlige lovene for Norge.

Det samme gjaldt sÄ absolutt for det mongolske riket. Her styrte mektige krigere som Djengis Khan og Kublai Khan. I dette mektige riket var hverdagen preget av krig.

Som vi kan se pÄ kartet, hadde det mongolske riket utvidet seg jevnt og trutt gjennom hele 1200-tallet. Men nÄ var det blitt sÄ stort at maktkamper og interne stridigheter var i ferd med Ä bryte opp riket. Det er i denne fasen at Khutulun dukker opp i fortellingene til det mongolske folket.

Vinden som blÄser over steppelandskapet bÊrer med seg lukten av hester og krig. Og midt i dette landskapet stÄr en kvinne, Khutulun. Hun er datter av Kaidu Khan. Kaidu Khan var oldebarnet til Djengis Khan. Han var stadig i krig med sin onkel, Kublai Khan.

Men i denne foretellingen skal vi fokusere pÄ datteren hans, Khutulun. Hun var ikke bare kjent pÄ grunn av sin kongelige stamtavle, men vel sÄ mye for sin uovervinnelige styrke og besluttsomhet.

Khutulun hadde satt én betingelse for ekteskap: Enhver frier mÄtte beseire henne i bryting. Hvis han tapte, mÄtte han gi henne hundre hester. Ingen hadde noen gang klart Ä vinne over henne, og flokken hennes med hester vokste seg enorm. Det var tusenvis av hester som tilhÞrte henne.

En dag ankom en selvsikker prins og tilbÞd tusen hester for en kamp. Khutuluns foreldre var svÊrt ivrige etter Ä se henne gift. De mente det var pÄ hÞy tid, og de ba henne om Ä la ham vinne brytekampen.

Men Khutulun, som kun var tro mot seg selv, gikk selvsikkert inn i bryteringen og kastet prinsen i bakken foran hele hoffet. Dermed ble nye tusen hester ble lagt til hennes allerede imponerende flokk med hester. Siden hester var et tegn pÄ makt og rikdom var dette en enorm seier for Khutulun.

Hvem var Khutulun?

Khutulun ble fÞdt rundt Är 1260, og hun dÞde i 1306. Hun var en mongolsk prinsesse. BÄde sjÞfareren Marco Polo og historikeren Rashid al-Din Hamadani levde samtidig med henne, og begge har skrevet om sine mÞter med henne i skildringer sine. Derfor kan vi med ganske stor sikkerhet si at hun faktisk har levd, og at hun mÄ ha gjort et sterkt inntrykk pÄ sine omgivelser.

Vi vet ikke hvordan Khutulun sÄ ut. Dette er et bilde av en mongolsk jente i vÄre dager.

Khutulun beskrives som en sterk kriger som var kjent for sin styrke og dyktighet. Hun er spesielt kjent for at hun nektet Ă„ gifte seg med noen mann med mindre han kunne beseire henne i bryting – noe ingen friere klarte.

Historiene forteller at Khutulun vant tusenvis av hester fra tapende friere, og at hun kjempet side om side med sin far, krigsherren Kaidu Khan, i flere slag.

Historisk bakgrunn og kontekst

PĂ„ 1200- og 1300-tallet var det mongolske riket preget av dramatiske kriger, ekspansjon og interne maktkamper. Etter Djengis Khans dĂžd i 1227 ble riket etter hvert delt inn i flere khanater styrt av etterkommerne hans.

Faren til Khutuluns, Kaidu Khan, var barnebarn av Ögedei Khan. Han var Djengis Khans tredje sþnn og fetteren til den ikke helt ukjente Kublai Khan som grunnla Yuan-dynastiet i Kina.

Kaidu opponerte mot Kublai Khans overhÞyhet og etablerte seg som en mektig hersker i Sentral-Asia. Rundt 1280 kontrollerte Kaidu et enormt omrÄde i Sentral-Asia. Dette omrÄdet tilsvarer dagens Kasakstan, Turkmenistan, Aserbajdsjan, Afghanistan og nedover mot India.

Maktkampen mellom Kaidu og Kublai fĂžrte til at det mongolske riket ble permanent splittet. Kaidu inngikk allianser som gjorde at Khan-dynastiet ble fragmentert. Og dermed mistet etter hvert de mongolske lederne sin makt. Men det er en annen historie.

Kvinner i det mongolske riket

Mongolske kvinner i aristokratiet hadde relativt hĂžy status sammenlignet med kvinner i andre samfunn pĂ„ denne tida. Kvinnene deltok i det nomadiske steppelivet pĂ„ lik linje med menn – de red hester, passet pĂ„ dyra, og de kunne absolutt hĂ„ndtere vĂ„pen.

Kvinner hadde en relativt hĂžy status i det mongolske riket, men det var til syvende og sist mennene som tok de store og viktige avgjĂžrelsene.

Noen av kvinnene fikk ogsÄ stor politisk makt. Flere av Djengis Khans dÞtre og svigerdÞtre opptrÄdte enten som regenter, altsÄ hÞvdinger, eller rÄdgivere i ulike sÄ selvstyrte regioner eller khanater.

Selv om det var uvanlig, kunne man ogsĂ„ oppleve at kvinner var krigere. Mongolske kvinner kunne ri ut i kamp ved siden av sine menn og brĂždre. Mongolene la vekt pĂ„ rideferdigheter og bueskyting i krigfĂžring, noe som ga kvinner bedre mulighet til Ă„ delta – en dyktig kvinnelig rytter med bue kunne hevde seg mot mannlige krigere fra hesteryggen, siden krigfĂžring med pil og bue krevde trening og presisjon mer enn ren muskelkraft.

Bueskyting (spesielt fra hesteryggen) er en gammel mongolsk tradisjon.

Det er i denne historiske sammenhengen Khutulun vokser opp. Som eneste datter blant 14 brĂždre ble hun tidlig trent i de samme ferdighetene som mennene. Hun lĂŠrte ridning, bueskyting og bryting fra barndommen av.

Kildene beskriver Khutulun som usedvanlig storvokst, sterk og fryktlÞs. Marco Polo skriver at hun var sÄ hÞy og kraftig at man nesten kunne tatt henne for Ä vÊre en ekte kjempe.

Faren hennes, Kaidu, stolte sĂ„ mye pĂ„ Khutuluns evner at han foretrakk Ă„ ta henne – fremfor sĂžnnene sine – med seg i krig. IfĂžlge historikeren Rashid al-Din dro Khutulun ofte pĂ„ militĂŠre felttog, og hun skal flere ganger ha utmerket seg som en spesielt modig kriger.

I et slag skal hun ifĂžlge Marco Polo ha ridd foran de mongolske linjene og plutselig kastet seg over en fiendtlig rytter «like smidig som en hauk som stuper pĂ„ sitt bytte», for deretter Ă„ slepe ham tilbake som fange til sin far. Denne typen handlinger bidro bĂ„de til Kaidus seire og, ikke minst, til Khutuluns rykte som en nĂŠrmest uovervinnelig krigerprinsesse.

SĂ„ Ă„ si alle de viktigste aktivtetene i det mongolske riket foregikk fra hesteryggen. Dette er en jakt-scene.

Siden Khutulun sto faren sin sÄ nÊr, fikk hun ogsÄ politisk innflytelse. Hun fungerte som Kaidus rÄdgiver og stÞttespiller, og ifÞlge enkelte kilder forsÞkte Kaidu Ä utpeke henne som sin etterfÞlger som khan over Sentral-Asia. Dette mÞtte imidlertid motstand blant mennene i familien, og ved Kaidus dÞd i 1301 ble det maktkamp mellom Khutulun og hennes brÞdre og fettere om arven.

Khutulun tok pÄ seg oppgaven med Ä vokte farens grav og hevdet sin rett, men ble utfordret av slektninger som Þnsket makt. Til slutt vant mennene frem; den mongolske tradisjonen tillot ikke at en kvinne formelt ble khan. Khutulun dÞde noen Är senere, i 1306, men hun hadde allerede blitt en levende legende.

Samtidskilder og historiske beretninger om Khutulun

Khutuluns liv og eskapader var sÄ bemerkelsesverdige at de ble nedtegnet av flere samtidige og nÊrt samtidige skribenter, bÄde innenfor det mongolske riket og utenfor.

Marco Polo

Blant de viktigste kildene er Marco Polo som vi kjenner godt. Han er godt kjent som handels- og oppdagelsesreisende. Ikke minst oppholdt han seg i Asia i over 20 Ă„r. I 17 av disse Ă„rene jobbet Marco Polo for Kublai Khan. Og dermed fikk han et sĂŠrdeles godt innblikk i hva som rĂžrte seg i det mongolske samfunnet.

Marco Polo

Marco Polo skrev om «kong Kaidus datter» som han kaller Aigiarm eller «skinnende mĂ„ne» pĂ„ tartarenes sprĂ„k. Tartarer er en europeisk betegnelse pĂ„ mongoler bosatt i det omrĂ„det Khutulun kom fra.

I reiseskildringene til Polo beskrives Khutulun som en uvanlig sterk kvinne som nektet Ă„ gifte seg med noen mindre enn en mann som kunne beseire henne i bryting.

Marco Polo forteller at hun utfordret friere fra fjern og nĂŠr til brytekamp; dersom frieren vant, skulle han fĂ„ hennes hĂ„nd, men om han tapte mĂ„tte han gi fra seg 100 hester. Ingen klarte Ă„ slĂ„ henne, og prinsessen vant etter hvert over 10 000 hester gjennom disse kampene.

Marco Polo skildrer ogsĂ„ hvordan Khutulun til slutt ble utfordret av en prins som veddet hele 1000 hester. Hennes foreldre Ăžnsket sĂ„ sterkt at hun skulle gifte seg at de ba henne la ham vinne, men da kampen begynte, kastet hun ham «med stort mot ned pĂ„ palassets marmorgulv», og hun vant ogsĂ„ disse hestene.

Polo fremhever hennes fysiske styrke og forteller at hun fulgte faren i krig og personlig kunne fange, og faktisk fanget, flere av fiendens soldater pÄ slagmarken.

Rashid al-Din

Rashid al-Din var en persisk lege, svĂŠrt allsidig skribent og historiker som ogsĂ„ var embetsmann for ilkhanene. Ilkhanene var en mongolsk stamme som holdt til i det samme omrĂ„det som Khutulun, men kanskje en anelse lenger vest pĂ„ kartet – i omrĂ„det som strekker seg fra Afghanistan og mot Iran.

Rashid al-Din overrekker sitt verk JāmiÊż al-TawārÄ«kh til Ilkhanid-herskeren Ghazan Khan. Denne illustrasjonen, laget mellom 1420 og 1430 er en kopi av en illustrasjon som ble lagd pĂ„ 1300-tallet..

Rashid-al-Din skrev det enorme historieverket Jami at-Tawarih eller «Universalhistorien». Dette regnes som et viktig vendepunkt for interkulturell historiografi. Tekstene hans handler om Ă„ se historien fra ulike kulturelle stĂ„steder, og det var banebrytende pĂ„ denne tida. Mange vil sikkert si at det kan vĂŠre utfordrende, ogsĂ„ i vĂ„re dager.

Rashid-al-Din skriver i sine tekster at Khutulun deltok aktivt i krigfÞring og utfÞrte tapre gjerninger pÄ slagmarken.

Han nevner ikke eksplisitt brytekampene slik Polo gjĂžr, men ifĂžlge Rashid-al-Din skal Khutulun ha forelsket seg i den persiske khanen Ghazan. Ghazan var en fjern slektning av henne, og han var hersker i Ilkhanatet i Persia pĂ„ slutten av 1290-tallet. Vi vet jo ikke om dette er sant, og det fĂ„r vi heller aldri vite, men det kan i alle fall gjenspeile rykter i samtida eller politisk sladder.

Ellers skriver Rashid at Khutulun til slutt giftet seg med Abtakul som muligens var en av Kaidus offiserer. Dette tyder pĂ„ at hun faktisk inngikk ekteskap pĂ„ egne premisser, selv om hun aldri ble beseiret i bryting.

Andre kilder

OgsĂ„ i muslimske og mongolske fortellinger fra 1300-tallet dukker historien om Khutulun opp, og da gjerne med litt ulike detaljer. Og det vet vi jo fra andre sammenhenger ogsĂ„; det kan vĂŠre fint Ă„ tilpasse fortellingene litt slik at de passer inn i et slags hovednarrativ om verden – slik avsenderen gjerne vil at mottakeren skal forstĂ„ det.

Noen kilder gjengir legendene om at hun aldri giftet seg og dĂžde med 10 000 hester i sin besittelse, mens andre – trolig for Ă„ avkrefte det som ble sett pĂ„ som ondsinnede rykter – understreker at hun valgte seg en ektemann til slutt uten Ă„ tape noen kamp.

Det fantes til og med spekulasjoner blant fiendene hennes om hvorfor hun forble ugift sÄ lenge; visse fiendtlige rÞster hvisket at hun ikke ville ta noen mann fordi hun stod i et upassende forhold til sin far Kaidu.

Denne formen for sladder kan vÊre et tegn pÄ at Khutuluns uavhengighet var provoserende sett i lys av datidens kjÞnnsnormer. Kanskje dette var med pÄ Ä motivere henne til Ä gifte seg til slutt? Eller kanskje hun ikke giftet seg i det hele tatt? Det kan vi altsÄ ikke vÊre sikre pÄ.

Hovedbildet er uansett at Khutulun framstilles som en uovervinnelig bryter og kriger. Marco Polo legger vekt pÄ fortellingene om brytekampene og hestene, mens de persiske krÞnikene fokuserer mer pÄ at hun pÄ heltemodig vis deltok i krig.

Uansett hvilke kilder vi leser, sÄ virker det som om Khutulun var en person man la merke til. Hun var en mongolsk prinsesse som kombinerte aristokratisk bakgrunn med fysisk styrke og militÊr dyktighet.

Khutulun i ettertid – myter, opera og populérkultur

Khutuluns liv gjorde et sĂ„pass sterkt inntrykk – bĂ„de i samtida og ettertida – at fortellingene om henne har blitt gjenfortalt og omformet i lĂžpet av alle Ă„rhundrene etter hennes dĂžd. Det har gĂ„tt over 700 Ă„r siden hun dĂžde, og i mongolsk tradisjon huskes hun som fortsatt som en formidabel idrettsutĂžver og kriger.

Legende og symbol i Mongolia: I Mongolia har Khutulun status som en folkeheltinne. Det sies at hun er den fremste kvinnelige atlet i landets historie, og ettermĂŠlet hennes preger selv tradisjonell mongolsk bryting.

Den Ă„pne bryterdrakten som mongolske brytere bĂŠrer, en vest med Ă„pen bryst, skal symbolsk sikre at ingen kvinne sniker seg med – angivelig en skikk som oppstod for Ă„ hindre at noen skulle gjenta det Khutulun klarte – Ă„ beseire mennene.

Mongolsk bryting er kun tillatt for menn.

Etter hver kamp hever vinneren armene og viser brystet i en seiersdans; dette ritualet blir tolket som en hyllest til den uovervinnelige «bryterprinsessen» fra 1200-tallet. Dette er jo litt merkelig, synes jeg, i og med at kvinner ikke fĂ„r lov til Ă„ delta i de tradisjonelle brytekampene.

Moderne mongolske kvinner krever Ä kjempe pÄ lik linje som menn.

Fra brytekamp til opera: I Vesten ble Khutuluns historie fĂžrst kjent gjennom reiseskildringene til Marco Polo, men det var en fransk forfatter pĂ„ 1700-tallet som virkelig tok tak i fortellingen og gjorde den til den del at datidens populĂŠrkultur.

François PĂ©tis de La Croix inkluderte i 1710 en fortelling inspirert av Khutulun i sin samling med orientalske eventyr. Han forandret imidlertid en vesentlig detalj: Prinsessen fikk navnet Turandot som er avledet av det persiske ordet for «Turan-datter», altsĂ„ Turans datter.

Turandot utfordret frierne sine til en gÄtekonkurranse i stedet for brytekamp. Hos Pétis de la Croix mÄtte frierne besvare tre gÄter; klarte de det, vant de hennes hÄnd og fikk gifte seg med henne, men hvis de ikke besto prÞven, risikerte de Ä bli henrettet.

Denne dramatiske vrien gjorde fortellingen om til en eventyrlegende om en stolt prinsesse som ingen mann kunne vinne.

Er det ogsÄ dette vi finner igjen i folkeeventyret om prinsessen som ingen kunne mÄlbinde?

PĂ©tis de la Croix’ versjon av Turandot ble senere tilpasset for scenen. Den italienske dramatikeren Carlo Gozzi skrev et skuespill om Turandot i 1762, der prinsessen ble skildret som en «tigrinne» med ubĂžyelig stolthet.

Skuespillet ble oversatt og bearbeidet til tysk av Friedrich Schiller i 1801. Kulminasjonen av denne tradisjonen kom med Giacomo Puccinis berĂžmte opera Turandot, som hadde premiere i 1926 (den stod uferdig ved Puccinis dĂžd i 1924 og ble fullfĂžrt av en elev).

Nessun Dorma er blant verdens mest kjente arier, og den er hentet fra Puccinis opera Turandot.

Operaen Turandot gjĂžr prinsessen til en kinesisk keiserdatter som straffer mislykkede friere med dĂžden, og som til slutt mykner nĂ„r en prins forstĂ„r bĂ„de gĂ„tene og henne.

Dermed ender historien i Vesten annerledes enn den gjorde for den virkelige Khutulun: I mongolsk historie forble hun altsĂ„ ubeseiret og giftet seg pĂ„ egne betingelser, mens Turandot-figuren i operaen til slutt overgir seg til kjĂŠrligheten.

Moderne fremstillinger: I tillegg til Turandot har Khutulun blitt skildret pĂ„ andre mĂ„ter i nyere tid. Flere mongolske forfattere har skrevet romaner basert pĂ„ livet hennes.

I 2021 kom det ogsĂ„ en mongolsk spillefilm kalt Princess Khutulun, senere lansert internasjonalt under tittelen The Warrior Princess i 2024.

I vestlig populĂŠrkultur fikk hun et oppsving i bevisstheten gjennom Netflix-serien Marco Polo (2014–2016), der karakteren Khutulun – spilt av skuespilleren Claudia Kim – opptrer som en dyktig kriger og datter av Kaidu.

Her kan du se noen fĂ„ sekunder med «Khutulun».

Historier om Khutulun dukker dessuten opp i bĂžker, artikler og nettsteder om bemerkelsesverdige kvinner i historien, der hun ofte fremheves som et eksempel pĂ„ en “ekte Mulan” – en kvinne som overgikk sine mannlige motstandere i en tid da dette var hĂžyst uvanlig.

Fortellingen om Khutulun forener pĂ„ en mĂ„te det historiske og det legendariske. Hun levde i en brytningstid, og her er det «no pun intended» i den mongolske historien. Khutulun trosset absolutt datidens, og i noen tilfelles vĂ„re dagers, forventninger til kvinner.

Alle kildene skildrer henne med en blanding av respekt og forundring. Khutuluns arv er en pÄminnelse om at sterke kvinner ogsÄ fantes pÄ de mest maskuline arenaene i historien.

Men det er ogsÄ en pÄminnelige om at det eksisterer en vedvarende spenning mellom stolte legender om kvinnelige brytere og dagens virkelighet.

Det er et faktum at kvinner i dag er utestengt fra den tradisjonelle brytesporten Bökh, som er en sentral del av Naadam-festivalen. Til tross for internasjonal suksess i judo der flere kvinner har vunnet olympiske medaljer, er de tradisjonelle brytearenaene og -festivalene ikke Ă„pne for kvinner.

Mongolske kvinner gjĂžr det ofte godt i judo.

Kildeliste

Legg igjen en kommentar

Episode cover
Laster episode

JudoMania – judo, selvforsvar og kampsport