Sist oppdatert 15.06.2025.
Den første uka i juni 2025 var Darcel Yandzi på besøk i Norge. Initiativet til dette besøket kom fra NJJK, og vi som trener på Haugerud fikk noen ekstra økter med den tidligere europamesteren, olympiske utøveren og en av verdens mest tekniske judoprofiler.
I løpet av seks økter fikk vi mye mer enn teknikker fra Yandz. Han introduserte oss for en måte å tenke judo på – basert på noen helt grunnleggende prinsipper: Ta kontroll over rommet mellom uke og tori, bruk hofta som utgangspunkt for all bevegelse, og sørg for at aksjon–reaksjon er det som setter i gang teknikkene.
Ta kontroll over området mellom deg og uke!
I utgangspunktet fokuserte vi på å ta kontroll over området mellom uke og tori. Darcel Yandzi var opptatt av at man ikke skal bevege seg inn i det området der motstanderen er sterk, men heller få motstanderen til å flytte seg inn i et område der du, tori, har kontroll. Du må ta altså kontroll over rommet mellom deg og motstanderen din. Det skal være ditt område.
This is my space!
Darcel Yandzi
I stedet for å bevege deg inn i motstanderens område, altså der vedkommende har kontroll, skal du heller få motstanderen til å flytte seg dit du har kontroll. Jeg kjenner selvsagt igjen dette prinsippet fra andre sammenhenger i judo, men Darcel Yandzi forklarte dette på en meget pedagogisk og forståelig måte.
Du skal sette tempoet og gjøre deg selv til en trussel for uke – selv når du ikke angriper direkte. Darcel Yandzi beskrev dette som en form for rytmisk føring, nesten en dans.

Hofta som utgangspunkt for all bevegelse
Yandzi var opptatt av at den viktigste kroppsdelen uansett hvilke reaksjon man ønsker fra uke, er hofta. All effektiv bevegelse starter med hofta. Dette poenget var kanskje det han gjentok aller oftest i løpet av uka.
Use your hips!
Darcel Yandzi
Et annet viktig poeng med å bruke hofta, er at motstanderen din er oppmerksom på alle bevegelser du gjør. En liten bevegelse i hofta vil automatisk og helt naturlig skape en reaksjon, og det er denne reaksjonen tori skal utnytte. Dette ser man i andre idretter også. Bare tenk på en fotballspiller som skal passere en forsvarsspiller: Et lite rykk i hofta, og forsvareren blir satt helt ut av spill.
I’m not stopping my action!
Darcel Yandzi
Aksjon-reaksjon
Darcel Yandzi viste oss flere måter å utnytte prinsippet aksjon-reaksjon på. Handling skaper muligheter. Tori skal provosere fram reaksjoner. Ta kontroll over rytmen i kampen ved å gi motstanderen valg som du har kontroll over. Yandzi viste oss mange små bevegelser som utløste reaksjoner hos uke. Det kunne være små rykk med hofta, hodet eller armene.
Oppfølgningsteknikker, eller rettere sagt oppfølgningsbevegelser, var viktig. Ikke gi deg etter første forsøk, men beveg deg videre, utnytt reaksjonen, og la bevegelsen flyte nesten som i en dans. Det handler mer om timing og forståelse enn om rå kraft.
Move, move, acceleration!
Darcel Yandzi
Darcel Yandzi var opptatt av timingen, altså nøyaktig når toris reaksjon skulle komme. Man må tillate uke å faktisk reagere på aksjonen, men man kan ikke vente til reaksjonen er ferdig. Bevegelsen må skje i det rette sekundet! Dette er helt sentralt for å kunne utnytte momentumet i bevegelsen du har satt i gang.
Kuzushi kan ikke skje før du har fått motstanderen i bevegelse, men må skje etter at uke er satt i bevegelse.
Vær fri og kreativ
Yandzi var opptatt av at vi måtte overdrive bevegelsene på trening, og han sa flere ganger at det må være forskjell på trening og kamp. Dette likte jeg svært godt. Randori bør være en anledning til å teste ut de teknikkene man har øvd på, bevege seg fritt og å være kreativ med judoen sin.
Randori isn’t shiai!
Darcel Yandzi
Det er ikke magisk!
Dette handler ikke om magi. Det bare ser sånn ut når det gjøres riktig. Når posisjonen stemmer, når balansen er brutt, når hofta er der den skal, da ser judo enkelt ut.
It’s not magic!
Darcel Yandzi
Et av poengene til Yandzi er at man ikke nødvendigvis skal lære én bestemt måte å gjøre en teknikk på. Kropper er ulike, og derfor føler man seg komfortabel med ulike teknikker. Men det som derimot er likt, er basert på dynamiske prinsipper, er inngangen til teknikkene, det å sette opp motstanderen i en posisjon der vedkommende er ute av balanse – og DA forsterke dette, for å utføre det kastet som er naturlig i den bevegelsen.
Og det er faktisk magisk!
Legg igjen en kommentar