De 10 mest besøkte sidene i 2022

Oppdatert 30.12.2022.

Det nærmer et nytt år, og jeg tenkte det kunne være morsomt å se litt nærmere på de 10 mest besøkte sidene på JudoMania i løpet av 2022. Nettsidene har rundt 20000 treff hvert år, og det er noen gjengangere på denne lista. Det er kanskje ikke så rart at de mest populære sidene har lite med judo å gjøre. Judo er tross alt en liten idrett. Her er de ti mest besøkte sidene på JudoMania i løpet av året som har gått

10. Keiko Fukuda

Ingen judoside som fokuserer på kultur og historikk kan la være å nevne Keiko Fukuda. Hun er tidenes høyest graderte kvinnelige utøver, og hun viet hele livet sitt til å promotere judo over hele verden. Keiko Fukuda var lenge den siste gjenlevende personen som har blitt trent av Jigoro Kano.

6849855016_2280c18f00_k
Mrs. Judo, Keiko Fukuda, 2012

JENNIFER YIN, FLICKR

I artikkelen om Keiko Fukuda tar jeg for meg hele livet hennes – fra fødselen i 1913 til hun døde i 2013. Les artikkelen, se på bildene, hør podcast-episoden, se YouTube-filmene, og la deg imponere av denne unike judopersonligheten.

9. Kvinner og kampsport – litt historikk

Utover på 1900-tallet ble kampsport tatt inn i det moderne europeiske samfunnet. I starten slo fekting godt an blant kvinner, delvis fordi det var god trening, delvis fordi man mente det var bra for karakteren, og delvis fordi det var lite kroppskontakt mellom utøverne. Men etter hvert ble også jujutsu og judo populært særlig blant overklassekvinner.

Skjermbilde-2021-01-14-kl.-12.17.41
Her er en tidstypisk annonse for selvxorsvarstrening for kvinner.

THE WORLD’S WORK – AUGUST 1905

I artikkelen om kvinner og kampsport ser jeg nærmere på kvinner, likestilling, suffragetter og samfunnsutviklingen på 1900-tallet. Det er kanskje spesielt gøy med alle bildene, sitatene og avisutklippene fra gamle dager.

8. Intervju: Jørgen Hillestad om norsk judo

Mange av dere har likt å lese om, og sikkert høre på, intervjuet av daværende president i Norges Judoforbund. Intervjuet av Jørgen Hillestad ble den 8. mest leste saken på JudoMania i 2022.

7. Coopertest

En Coopertest er blant de aller enkleste testene man kan gjøre for å måle utholdenhet og maksimalt 02-opptak. Testen ble opprinnelig utviklet for bruk i det amerikanske forsvaret, men den har etter hvert blitt populær i mange andre sammenhenger også. Testen er enkel å gjennomføre, og det virker som mange som søker på en beskrivelse av Coopertesten havner på nettsidene til JudoMania.

sporlab-XiZ7pRvCzro-unsplash
12 minutter løping

Bilde av sporlabUnsplash

På nettsiden kan du både lese litt kort historikk og du får se en tabell som viser hvilke kondisjonsnivåer ulike resultater av coopertesten kan være en indikasjon på.

6. Treningsmengde for toppidrettsutøvere

Det er utallige meninger om treningsmengde. Hva sier ulike fagmiljøer om treningsmengde, og ikke minst, kvalitet i treningsarbeidet? Hva mener for eksempel Olympiatoppen om trening? Moderne idrettsutøvere trener mye! Mange av dem har idretten som en heltidsaktivitet, og profesjonalisering har gitt muligheter til å legge opp døgnet optimalt i forhold til de kravene idretten stiller.

a-woman-working-out-in-an-indoor-gym_t20_7m8axN
Styrketrening

Unsplash

Les noen grunnleggende og enkle tips, og få med deg noen tall som sier litt om hvor mye de aller, aller beste trener.

5. Olympisk judo

Judo kom med i det olympiske programmet i Tokyo i 1964. Dra stilte det opp 74 deltagere fra 27 land. Les mer om kampen for og historien bak olympisk judo på JudoMania. Dette er spennende lesing, og det viser seg at veien fra Kodokan til de olympiske judohallene, nærmere bestemt Budokan, var lang og langt fra enkel.

4. Beltegrad – hvor kommer beltene og fargene fra?

I judo, og i mange andre kampformer, bruker man ulike farger på beltene. I bunn og grunn holder disse beltene bare jakken på plass, men ulike farger har også en bestemt symbolsk betydning. De ulike fargene, eller beltegradene, kan markere teknisk nivå, konkurranseerfaring eller andre former for innsikt og kunnskap i den spesifikke kampformen.

svartbelte-1
Et lite utvalg av mine mer eller mindre slitte, svarte belter.

Arne Midtlund

I artikkelen om beltegrader ser jeg på bakgrunnen for beltegradene, hvilke systemer som fantes før beltene, Jigoro Kanos rolle, og hva svømming har med alt dette å gjøre.

3. Tokio Hirano

Tokio Hirano ankom Europa i 1948. Da hadde han 6. dan (etter hvert fikk han 8. dan). Etter et kort opphold i Frankrike og Tyskland, reiste han videre til Nederland og Belgia, der han gjorde en stor innsats for å promotere judo. Les artikkelen eller hør podcast-episoden der du hører på sånt.

2. 14 japanske ord og uttrykk

Japansk er blant verdens største språk og befinner seg på topp 10 blant de store språkene i verden. Selv om man kan klare seg helt greit med engelsk i Japan, så er det alltid fint å kunne vise at man har lært seg noen ord og uttrykk på morsmålet til vertskapet. Derfor har jeg lagt ut en liste med 14 nyttige fraser på JudoMania.

joshua-chun-y_gFnFzr0HY-unsplash
Harajuku, Japan

Photo by Joshua Chun on Unsplash

Denne artikkelen har altså absolutt ingenting å gjøre med judo – bortsett fra at judo er fra Japan, akkurat som disse 14 ordene.

1. MAKVISE – planlegging av undervisning

Denne artikkelen er den suverent mest leste på JudoMania, ikke bare i løpet av 2022, men absolutt alle år helt siden 2006 da jeg la ut saken om MAKVISE.

MAKVISE er et godt utgangspunkt og en glimrende huskeregel for deg som driver med kroppsøvingsdidaktikk og treningsplanlegging. Her kommer jeg med noen praktiske eksempler som kan være til hjelp for deg som skal planlegge en treningsøkt.

Avatar

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, og i 1989 fikk jeg 1. dan. Disse nettsidene har jeg lagd siden 1997. I 2021 startet jeg podcasten JudoMania. Jeg har jobbet som lærer på ungdomsskolen siden 1998, er lektor med opprykk og har grunnfag idrett, mellomfag nordisk og en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.