10 myter om trening

Home / Trening / 10 myter om trening

Egentlig er det ikke noe hokus pokus med trening. Trening er sunt, og det kan til og med være morsomt. Men vi blir stadig utsatt for mange ulike teorier om hva som kan gjøre treningen enda mer effektiv. Mange av oss synes kanskje det høres fristende ut med noen snarveier til en sunn og frisk kropp, men det viser seg som oftest at det ikke finnes noen snarveier – det enkle er stort sett det beste – også når det gjelder trening. Nedenfor har jeg sett litt nærmere på ti myter om trening. Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet nedenfor om du er helt uenig (eller helt enig).

Tredemøller og ergometersykler teller hvor mange kalorier du forbrenner

Utholdenhetsapparater baserer tallene sine på et gjennomsnitt. Den virkelige forbrenningen varierer med alder, kjønn, vekt, muskelmasse, metabolisme og så videre. Det er faktisk ganske avansert å regne ut det nøyaktige kaloritapet i løpet av en treningsøkt.

Kvinner bør ikke trene styrke, for da får de altfor store muskler

For det første er det ikke nødvendigvis slik at muskler er en uting. Vi er avhengige av muskelstyrke for å utføre det fleste daglige gjøremål. Dessuten vil sannsynligvis de fleste som leser dette være avhengig av en viss muskelmasse for å kunne utføre gode judoteknikker. For det andre er det ikke enkelt å få “altfor store muskler”. Som regel ligger det intens og målrettet trening og kosthold bak kroppen til en kvinnelig bodybuilder. Og for det tredje: Hvem sier at kvinner ikke bør ha store muskler?

No pain, no gain!

Det er ikke slik at det som er vondt virker best. Det er selvsagt ulikt syn på hva som faktisk er vondt, og for noen kan det vært vondt med melkesyre i muskulaturen eller å hive etter pusten etter en intervalløkt. I slike tilfeller er det greit å ha litt vondt eller ubehag. Problemet oppstår når man har så vondt at det går ut over treningskvaliteten eller treningsmengden. Kroniske smerter eller betennelser i muskler på grunn av intens eller feil trening er ikke bra.

Trening med lav intensitet forbrenner mer fett.

[/toggle]

Dette er en myte som har oppstått på grunn av dårlige matematikkunnskaper. Det er riktig at flertallet av kaloriene som forbrennes ved lav intensitet kommer fra fettforbrenning, og at flertallet som forbrennes ved høy intensitet kommer fra karbohydrater. Men ved høy intensitet vil det totale antall kalorier som forbrennes være høyere, og dermed vil man også forbrenne mer fett. Den eneste måten man kan forbrenne mer fett på ved lav enn ved høy intensitet er ved å doble eller tredoble treningsmengden.

Tilfør proteiner rett etter trening.

Olympiatoppen skriver på sine nettsider at “det er viktig at protein inkluderes i restitusjonsinntaket”. Proteiner bidrar til å gjøre restitusjonen effektiv. De anbefaler videre at man prøver å få i seg proteiner fra animalske kilder fordi proteinkvaliteten her er høy Det er ingen grunn til å bruke proteintilskudd dersom man har et balansert og variert kosthold.

Du kan punktslanke deg

Fettlagrene tømmes stort sett jevnt og trutt. Disse lagrene er fordelt over hele kroppen, men det er noen kjønnsspesifikke ulikheter. Hos menn lagres det stort sett ekstra mye fett på magen, og hos kvinner lagres det gjerne på hofter, lår og rumpe. På disse områdene er det ekstra vanskelig å tære bort fettet.

Du kan spise hva du vil, så lenge du trener

Det er ikke riktig. Selv om du forbrenner mange kalorier hvis du trener, og særlig hvis du trener judo, så har kroppen behov for et balansert og næringsrikt kosthold. Du vil rett og slett oppleve at du klarer å trene mer og bedre om du passer på å spise relativt sunt og regelmessig.

Kondisjonstrening er det eneste som forbrenner fett

Styrketrening vil på en effektiv måte øke forbrenningen din. Over tid vil vekttrening øke muskelvolumet, og muskelmasse øker forbrenningen.

Trening på tom mage gir effektiv fettforbrenning

I beste fall vil kondisjonstrening på tom mage være like effektivt som trening etter at man har spist. I verste fall vil du miste muskelmasse som i sin tur kan føre til redusert fettforbrenning. Effekten av å spise før trening er avhengig av flere faktorer som treningens varighet og intensitet, hva man har spist og genetiske forutsetninger.

Stretching motvirker skader

De fleste skader skjer innenfor leddenes naturlige leddutslag. Slik sett vil ikke stretching ha særlig skadeforebyggende effekt. Det som virkelig hjelper er en god oppvarming.

Related Posts