Judo og kroppsøving – judo i gymtimen?

Home / Tips / Judo og kroppsøving – judo i gymtimen?

Judo passer glimrende som aktivitet i gymtimene på skolen. Det er ikke nødvendig å ha mange matter eller judodrakter – selv om det selvsagt er en fordel. Jeg har hatt korte kurs i judo mange ganger i løpet av de siste 25 årene, og stort sett har dette vært populært blant elevene. Nedenfor finner du tips og linker som kan hjelpe deg i gang. Kom gjerne med spørsmål eller innspill i kommentarfeltet nederst på siden.

Praktiske tips og planlegging

Stort sett lønner det seg å lage en skriftlig plan for timen. Sørg også for å komme raskt i gang med aktivitetene. Det er lett å bli for opphengt i detaljer og regler når man skal undervise en gruppe elever i judo for første gang. Ikke bruk mer enn 2-3 minutter på gjennomgang av enkle regler, hilsing og eventuell historikk.

  • MAKVISE – På denne siden finner du en enkel huskeliste for deg som skal planlegge undervisning. MAKVISE er ikke et timeopplegg, men en påminnelse om hva som er lurt å huske på når man planlegger en undervisningsøkt.
  • Judo med fysisk aktivitet og helse-gruppa på NJJK – Her er opplegget vi gjennomførte med elever på 9. trinn i valgfaget fysisk aktivitet og helse.
  • Skoleklasse på besøk på Haugerud – Her finner du et undervisningsopplegg i judo. Denne treningsøkta varte i 2 timer, og vi hadde tilgang til judomatter.
  • Selvforsvar i skolen – del 1, del 2 og del 3 – Hvis du mangler judomatter, kan det være en idé å vri innholdet i økta litt mer i selvforsvarsretning. Disse tre øktene inneholder både forslag til praktiske og teoretiske selvforsvarsøvelser.

Litteratur om judotrening og judoleker

Det finnes mange gode (og dårlige) bøker om judotrening og judoleker. De tre bøkene jeg nevner nedenfor inneholder en del morsomme øvelser som lett lar seg tilpasse til aktiviteter i en gymsal.

  • Creative Judo Teaching – Boken inneholder mange gode tips for deg som har tid til å lese bøker med mye tekst.
  • Judo Games – I Judo Games finner du omtrent 75 ulike judoaktiviteter som du kan bruke på treninger.
  • Slåsskultur i teori og praksis – Dette er en bok som tar for seg temaer som kroppsøving, idrett, slåssing og vilter lek.
  • Leker – På denne siden finner du en kjapp oversikt som forklarer ni av de lekene jeg ofte bruker i gymtimene mine.
Related Posts