10 grunner til at konkurransejudo er effektivt selvforsvar

Home / Selvforsvar / 10 grunner til at konkurransejudo er effektivt selvforsvar

Mange påstår at moderne judo ikke er effektivt som selvforsvar. Moderne judo har fjernet seg for mye fra den opprinnelige judoen, og man fokuserer for mye på konkurranse og for lite på selvforsvar. Mange av dagens judoutøvere bryr seg rett og slett ikke om denne problemstillingen. De trener judo fordi de ønsker å konkurrere, eller fordi det er en variert og morsom treningsform. Men uansett har judo sin opprinnelse i kampformer der man skulle overvinne motstandere raskt og effektivt. Her er 10 grunner til at moderne judo fungerer godt som selvforsvar.

[list type=”check”]

 • Judo er tilgjengelig og billig. Judo er den klart mest populære kampformen i verden, og det finnes judoklubber i enhver liten avsidesliggende avkrok. Også her i Norge finnes det mange judoklubber over hele landet. (Sjekk Norges Judoforbunds klubboversikt her. Og les gjerne noen tips om hvordan du skal velge riktig klubb.) I tillegg er det ofte billig å trene judo, og trenerne er stort sett er godt kvalifiserte.
 • Judoutøvere bruker ulike grep i klær på en effektiv måte. Det er en stor fordel at de aller fleste judoteknikker utnytter ulike grep i motstanderens klær. Dette kalles kumikata og er sentralt i de fleste judoteknikker. Hvor stor er sjansen for at man blir overfalt av en person uten klær?
 • Judoutøvere stoler på ulike grep framfor spark og slag. Dette reduserer sjansene for skader – både hos den som forsvarer seg og hos den som angriper. I judo legger man vekt på kontrollteknikker.
 • Judo passer for alle. Både gamle, unge, kvinner, menn og folk med ulike handicap kan trene judo. Judo er blant annet en gren i paralympics.
 • Bakkekamp i judo må være kontant og effektivt. En judoutøver får ikke lov til å holde på lenge med ne waza før dommeren stanser kampen og utøverne må reise seg igjen. I kampformer som brasiliansk jujutsu kan utøverne holde på lenge med bakkekamp. Dette er kanskje effektivt i en regulert og kontrollert konkurransesituasjon, men i en reell selvforsvarssituasjon er lange bakkekamper både farlig og lite hensiktsmessig. I judo er tankegangen slik: ta raskt kontroll over motstanderen med en effektiv teknikk, eller kom deg opp på bena igjen.
 • Judoutøvere står aller helst oppreist. Den vanligste utgangsposisjonen for judoka er en avslappet, oppreist posisjon. Fra denne stillingen kan man utføre de aller fleste judoteknikkene.
 • Fallteknikk. Judoutøvere er helt overlegne når det gjelder det å kunne falle uten å slå seg. Særlig viktig er det at judoutøvere beskytter hodet sitt når de faller. De eneste som er i nærheten av tilsvarende dyktighet er folk som driver med aikido. Dette er selvsagt en kjempefordel i en selvforsvarssituasjon.
 • En konkurranseutøver har utført teknikkene sine tusenvis av ganger. Teknikkene sitter i kroppen. Det er ikke snakk om å måtte vurdere hvilken teknikk som skal utføres. I samme øyeblikk som en mulighet åpenbarer seg, utføres teknikken raskt og bestemt. Dessuten er en judoutøver vant til å kombinere ulike teknikker, og dermed blir man ikke usikker om den første teknikken ikke skulle fungere.
 • Randori er en fantastisk form for kamptrening. Jigoro Kano utviklet et sett regler som gjør det mulig for folk å trene på ekstremt farlige teknikker uten å skade seg. Judoutøvere kan gi alt – både på trening og i konkurranser – nesten uten å risikere skader. Dette gjør at man enkelt kan få utallige timer med effektiv kamptrening.
 • Prinsippene som judo er basert på gjør det mulig for en utøver å beseire en større og sterkere motstander. Det er selvfølgelig ikke slik at man enkelt og greit kan vinne over store, sterke folk, men sjansene er til stede fordi man har et stort antall teknikker på lager der man kan utnytte kraften og styrken til motstanderen til egen fordel.
[/list]
Related Posts
 • Gjest

  Jeg ser ikke sammenhengen mellom tittel og innhold. Du forklarer de ulike aspektene med judo (noe som selvsagt er bra), men du sier ingen ting om hvorfor judo er effektivt som selvforsvar.

  “tilgjengelig og billig”, “passer for alle”, “utført teknikkene 1000-vis av ganger”, “står aller helst oppreist”, osv. kan også sies om fotball, men det gjør den likevel ikke effektiv i selvforsvar….

  “Ulike grep i klær”: De aller fleste andre kampsporter/kunster fungerer effektivt uavhengig av hvilke klær angriperen går i.

  “stoler på ulike grep framfor spark og slag”: På hvilken måte vil kun kast kunne foretrekkes fremfor å benytte kombinasjoner av slag, spark, kast, låsegrep, kvelingsgrep, nervepunkter, våpen, osv?

  Du nevner flere ganger “uten å risikere skader”. Selvforsvar handler om å påføre motstanderen mest mulig ødeleggende skader, og man må selv regne med å bli skadet i en slik situasjon.

  Jeg tror at vi alle må akseptere at moderne japanske kampsporter som karate do, judo, kendo, aikido, og iaido har mistet sitt selvforsvarsfokus til fordel for konkurranser. Ønsker man å trene selvforsvår må man søke tilbake til røttene: chin-te, jujutsu, kenjutsu, aiki-jutsu og iai jutsu.

 • Hei! Tusen takk for kommentaren din. Her var det mye å gripe fatt i, men jeg vet jo at meningene om selvforsvar er mange og delte.

  Jeg er nok litt uenig med deg i at “selvforsvar handler om å påføre motstanderen mest mulig ødeleggende skader”, selv om jeg absolutt er enig med deg når du videre skriver “og man må selv regne med å bli skadet i en slik situasjon”.

  Ellers var det interessant å lese innvendingene dine, men det kan virke som om vi har en litt ulik tilnærming til selvforsvar og hva det dreier seg om.

 • Gjest

  Fra et selvforsvarsperspektiv og konkurranse judo, tror jeg at de viktigste årsakene til at en dyktig judo ka vil komme helskinnet ut av en selvforsvarssituasjon er pga konkurranse instinktet, selvtilliten og ønsket om å overleve. Hvilke teknikker som blir valgt har relativt liten betydning. Mange taper kampen (i selvforsvar og konkurranse) fordi de ikke har viljen til å stå ut hele løpet.

 • Absolutt enig! 🙂

 • r.h

  fatter ikke hvordan det finnes folk som påstår at bvjj er effektivt men ikke judo…. selv om teknikene er litt forskjellige er kjærnen i de to systemene de samme. nemlig og få folk i bakken og avslutte der. i tillegg er begge systemene fullkotakt, noe som gjør at de som trener bjj oj judo er vandt til og sloss mot folk som er motvillige.eneste med noen av kastene i judo hvor man snur ryggen til skal man være litt forsiktige med, hvis man da ikke er veldig rask eller sikker i de kastene. jeg mener at både juo og bjj er to veldig effektive systmer når det gjelder selvforsvar bare man er bevist på hvilket nivå man selv er på. men med endel av de avanserte kastm
  ne i judo bær man kanskje trne en stund slik at man har de i ryggraden før man begynner og føe seg for sikker på de

 • Takk for kommentaren! Er jammen ikke sikker på om sånne sammenligninger har noe for seg i det hele tatt. Liker gjerne å sitere Mark Twain når det gjelder akkurat dette: “It’s not the size of the dog in the fight, it’s the size of the fight in the dog.”

  🙂