Tsunami

Home / Trening / Teknikk / Tsunami


På forrige trening fikk vi en artig og interessant introduksjon til en kjent og kjær teknikk. Det finnes selvsagt mange måter å utføre o soto gari på, men Stephan Röhrl (3. dan) viste oss en fin progresjon som endte opp i en måte å kaste o soto gari på som tilsvarer noe han hadde lært av en legendarisk judotrener. (Jeg hørte ikke navnet helt tydelig, men kan det ha vært selveste Sumiyuki Kotani?)

Uke går selvsagt bakover, mens tori går forover. Tori holder tyngdepunktet sitt lavt, svært lavt (i alle fall i innlæringsfasen). Tsunami-bildet passer fordi toris bevegelse tilsvarer en stor bølge, og man tenker seg en utløsning av energi i samme øyeblikk som selve kastet utføres.

Altså tori beveger seg mot uke med lavt tyngdepunkt. Tori reiser seg gradvis høyere opp og beveger seg samtidig opp på siden av uke. Når tori er omtrent på siden av uke skal toris tyngdepunkt være ganske høyt. Det samme gjelder for uke. Dette blir liksom bølgetoppen.

Foten som skal feie uke føres langt fram – slik at toris fot er peker fram og armene er ganske høyt. Nå brytes bølgen, det vil si at foten feies bakover med strakt kneledd slik at tærne subber i matten. Armene til tori sørger for god kontakt mellom tori og uke – i alle fall fra mellomgulvet og opp til skuldrene.

Tori løfter altså uke oppover og litt på skrått bakover. Ofte vil o soto gari vises som en teknikk der uke presses nedover og på skrått bakover.

Selve utførelsen av teknikken kan du se utført av Sumiyuki Kotani på denne siden.

Nedenfor kan du se en annen judolegende, Isao Okano, utføre dette kastet. Utførelsen er i samme gate som det jeg har beskrevet tidligere, men det virker kanskje en smule røffere i stilen.

Related Posts