Intervju med Alexander Aamodt

Home / Intervju / Intervju med Alexander Aamodt

Alexander Aamodt bør være en kjent judoprofil for de aller fleste som driver med judo i Norge. Han har gjort det skarpt i en rekke konkurranser – både nasjonalt og internasjonalt. Aamodt er for tiden leder av Ippon judoklubb som er en av Norges beste klubber.

Når, hvor og hvorfor begynte du å trene judo?

Svar: 1982. Ippon, Nadderudhallen. Min beste venn Jon Sommervold gikk på judo – da ville selvfølgelig jeg også starte.

Hva er ditt beste judo-minne?

Svar: 3. plass i Dutch Open (WC) 1995 og 9. plass VM 1995.

I verdensmålestokk er judo en stor idrett, men i Norge er det ikke mer enn litt over 3000 registrerte utøvere. Antall utøvere har til og med minket de siste 20 årene. Hva tror du må gjøres for å øke antall utøvere?

Svar: Produktet Judo er veldig bra og til dels lett å selge. Her er det snakk om å utvikle klubbene til å ha et bredt og godt tilbud, gode fasiliteter og dyktige trenere. Det er ingen annen måte å få dette til enn å bygge sten for sten via hardt arbeide. Ingenting kommer gratis. Langsiktig planlegging, del ansvar internt (det farligste er når en klubb er avhengig av 1 person eller lederen ikke slipper andre til) og prøv å ha det gøy på veien.

Flere norske utøvere gjør det ganske bra i internasjonale turneringer. Kan dette utnyttes i markedsføringen av judo?

Svar: Så absolutt. Men jeg har vanskelig for å tro at vi klarer å bli veldig kjent før vi sitter med med en internasjonal medalje. Helst OL-medalje. Men det er ingen grunn til å ikke starte dette arbeide i dag. Både på lokalt plan og fra forbundet sin side.

Kampformer som judo nevnes ofte i sammenheng med selvforsvar i massemedier. Mener du dette er positivt eller negativt? Kan og bør dette utnyttes for å rekruttere nye utøvere?

Svar: Hmmm… vil si positivt. Eksempel: Selvforsvar for kvinner er i vinden. Dette kan definitivt utnyttes hvis en ønsker å spisse et parti mot dette. Vi er også nødt til å være forskjellig fra annen idrett. Det er vår styrke. Selvforsvar / Judo er litt mystisk – dette mener jeg er en styrke selv om jeg personlig mener vi driver med idrett – ikke selvforsvar.

Judo møter hard konkurranse fra andre kampformer som for eksempel kickboksing, taekwondo og MMA (mixed martial arts). Enkelte treningssentre tilbyr til og med dropin-timer i kampsport. Bør judoklubbene tilby flere og mer varierte kurs?

Svar: Ja

Hva er dine egne mål/drømmer for de neste årene i judosammenheng?

Svar: Personlige mål har jeg lagt til side. Jeg drømmer på vegne av klubben. Vi har ambisjoner om å stille lag i European Club Cup. Skal vi være i stand til det uten å fungere som listefyll må klubben fungere 100 %; vi må ha bredde og topp(er). Det stiller som sagt krav til alle deler av klubben.

Related Posts
  • Jarne Byhre

    En av mine utøvere sa at hun syntes judo var desidert det vanskeligste av alle de ulike stilartene vi trener. Når jeg tenker tilbake så ser jeg poenget. Enhver idiot kan sparke å slå, svinge med stokker og kniver enten det er i lufta eller på noen. Judo er avhengig av at du har en du kan utføre teknikkene på og derfor så må teknikkene være gode for at de skal fungere. Spark, slag, etc. går så fort at man kan ikke trene 100% etter en mnd. Heller ikke etter ett år. Gjør man en feil så kan man enten slev bli skadet eller skade andre. Judo/BJJ kan man faktisk gå tilnærmet 100% allerede etter et par måneder uten at man tar stor skade av det selv om man gjør noe feil. Derfor blir det veldig tydelig hvis du har en dårlig teknikk. I dagens “hurtigsamfunn” så tror jeg mange slutter fordi de ikke har tålmodighet nok, dessverre!

    Synes derfor de nye tiltakene som knøttejudo, etc. er veldig gode.