Hapkido

Home / Kampformer / Hapkido

Hapkido er en koreansk kampform som ble utviklet på begynnelsen av 1900-tallet. “Hap” har med harmoni og koordinasjon å gjøre, “ki” dreier seg om energi, og “do” er vei eller metode. Dersom man skriver navnet med kinesiske tegn, får man det samme uttrykket som aikido.

Hapkido inneholder mange og varierte teknikker: leddlåser, lære om sårbare punkt på kroppen, kast, spark og slag. Hapkido-utøvere lærer å forsvare seg mot de fleste former for angrep, og det er ett min mening en imponerende kampform.

Akkurat som i aikido legger man vekt på sirkulære bevegelser, kontrollteknikker, plassering av egen kropp i forhold til motstanderen, fotarbeid og så videre. Idéen er at man skal klare å kontrollere motstanderen uten å møte styrke med styrke.

Tre prinsipper

Hapkido-systemer kan variere fra sted til sted. Men uansett hvor man trener hapkido, er det tre prinsipper som skal gjelde for teknikkene man benytter:

[list type=”check”]
 • Ikke-motstand – “Hwa”
 • Sirkulære bevegelser – “Won”
 • Vannprinsippet – “Yu”
[/list]

Hapkido på Youtube

[youtube height=”480″ width=”600″]<iframe width=”640″ height=”480″ src=”http://www.youtube.com/watch?v=CVTAWLJCdOY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/youtube]

Kilder: Wikipedia

Related Posts
 • Hapkido er bra tøft ja. 🙂 Jeg har ingen førstehåndskunnskap til stilarten selv; annet enn det jeg har sett rundt omkring på nett. Når det gjelder linjene som blir trukket mellom Hapkido og Aikido, så tenker jeg HP er vesentlig “hardere” i teknikkene sine, og på den måten kanskje likere judo. Uansett er jo prinsippene for de fleste kast, låser og grep de samme uansett hva du kaller det.

 • Det synes jeg også det kan virke som. Har trent med (les: vårt offer for 🙂 ) noen som er virkelig gode i hapkido, og leddene mine har vært svært ømme etterpå. (For ikke å snakke om trykkpunktene…)

  Men jeg tipper at en del aikidofolk vil mene at deres kampform er vel så hard og tøff i teknikkene. Aikido kan praktiseres på ulike måter, tror jeg?

 • Det tror jeg så absolutt. Leste en artikkel, eller kanskje det var en tråd; den tok for seg forskjellige måter å bruke teknikk på. Enten å bare avlede kraften, og dermed også motstanderen. Eller å avlede for så skifte kraftretning og på den måten låse/ styre motstanderen; denne kan nok virke “hardere” for dem som ser, men ikke nødvendigvis vondere likevel.. 🙂 Der stiller de nok sterkt begge to.

 • Sånn er det med judo også. Man praktiserer teknikker og trening på ulik måte og med ulik innstilling. Jeg har for eksempel vært ute av stand til å trene så mye som en liten joggetur siden 14. august på grunn av en skulderskade som jeg fikk på en judotrening. Det fikk meg til å tenke på hvor voldsomme og brutale teknikker vi egentlig trener på.

  Jogget forresten i dag, og det gikk greit. Dessuten har jeg nesten klart å ligge på skulderen de siste to nettene. Så det går riktig vei. 😉

 • I kveld var det om hapkido på Fight Quest. Liker det programmet veldig godt selv om nesten alle slåsskampene på slutten ser like ut.

 • Jarne Byhre

  Hei!

  Det finnes forskjellige former for Hapkido også, men for mange så fremstår det (teknisk sett) som en blanding av judo, taekwondo og aikido. Låseteknikkene er nødvendigvis ikke hardere, men vi bruker ikke de store sirklene som man gjør i aikido. Den formen som jeg har mitt 4. dan i er ikke den største og mest kjente.

  Hap betyr å sette sammen/samle. Det er veien for å samle energi/bli harmonisk. Bytter du om på tegnene får du ki-hap som på japansk er ki-ai. Det ropet som blir brukt i taekwondo og karate når man slår/sparker.