Hapkido

Home / Kampformer / Hapkido

Hapkido er en koreansk kampform som ble utviklet på begynnelsen av 1900-tallet. “Hap” har med harmoni og koordinasjon å gjøre, “ki” dreier seg om energi, og “do” er vei eller metode. Dersom man skriver navnet med kinesiske tegn, får man det samme uttrykket som aikido.

Hapkido inneholder mange og varierte teknikker: leddlåser, lære om sårbare punkt på kroppen, kast, spark og slag. Hapkido-utøvere lærer å forsvare seg mot de fleste former for angrep, og det er ett min mening en imponerende kampform.

Akkurat som i aikido legger man vekt på sirkulære bevegelser, kontrollteknikker, plassering av egen kropp i forhold til motstanderen, fotarbeid og så videre. Idéen er at man skal klare å kontrollere motstanderen uten å møte styrke med styrke.

Tre prinsipper

Hapkido-systemer kan variere fra sted til sted. Men uansett hvor man trener hapkido, er det tre prinsipper som skal gjelde for teknikkene man benytter:

[list type=”check”]
  • Ikke-motstand – “Hwa”
  • Sirkulære bevegelser – “Won”
  • Vannprinsippet – “Yu”
[/list]

Hapkido på Youtube

[youtube height=”480″ width=”600″]<iframe width=”640″ height=”480″ src=”http://www.youtube.com/watch?v=CVTAWLJCdOY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/youtube]

Kilder: Wikipedia

Related Posts