Sambo – en russisk form for judo?

Home / Kampformer / Sambo – en russisk form for judo?

Mange russiske judoutøvere har en eller annen gang trent sambo. Det er en russisk kampform som ble offisielt godkjent i 1938. Ordet skal være en forkortelse for Samozashchita bez oruzhiya som betyr “selvforsvar uten våpen”. Kampformen har sine røtter i mange ulike former for bryting fra blant annet Armenia, Georgia, Moldova, Uzbekistan og Mongolia. Sambo har mange likhetstrekk med judo og grappling.

Det finnes ingen person som man kan si alle er enige om at grunnla sambo. Likevel går navnet Anatoly Kharlampiev ofte igjen. To andre viktige personer er Vasili Oshchepkovo og Viktor Spiridonov.

Fire former for sambo

  • Sportssambo (Borba Sambo) er den formen som ligner mest på bryting eller judo. Konkurranseformen ligner på den man finner i judo – bortsett noen forskjeller med hensyn til reglement og drakt. Det er for eksempel tillatt med alle former for benlåser, men det er forbudt med kvelinger.
  • Selvforsvarssambo som ligner på aikijutsu, jujitsu og aikido. Her kan man lære forsvar mot både bevæpnet og ubevæpnet angrep.
  • Kampsambo (Boyevoye Sambo) som er utviklet spesielt for bruk i militæret. Mange mener dette er den ekte og originale formen for sambo. Konkurranseformen minner om judo, men det er også tillatt med slag.
  • Spesialsambo er ulike former for sambo som tilpasset bestemte grupper, for eksempel spesialstyrker i politiet.

Teknikkene i sambo

Teknikkene kan deles inn i stående teknikker, bakketeknikker, overganger til og fra bakkekamp. I filmklippet nedenfor kan du tydelig se at kampformen har flere fellestrekk med judo.

Kilder: Wikipedia, SAMBO

Related Posts