Jackie Chan

Home / Filmer / Jackie Chan

Jeg fikk lyst til å skrive litt om en av min barndoms helter, nemlig Jackie Chan. Den superakrobatiske stuntmannen og skuespilleren som hadde hovedrollen i en hel haug med kampsportfilmer på 80- og 90-tallet. Å kalle Jackie Chan en judoka er selvsagt å ta hardt i, men han har i alle fall litt erfaring med judo.

Biografi

Jackie Chan (Chan Kong-Sang) ble født i Hong Kong 7. april 1954. Som ung gutt lærte han Kung Fu av faren sin. Faren mente denne treningen skulle være bra for tålmodigheten, styrken og motet til sønnen.

Da Jackie var syv år gammel fikk faren jobb som kokk på den amerikanske ambassaden i Australia. Faren, Charles, mente det var best for sønnen å bli i Hong Kong. De neste ti årene bodde og trente og studerte Jackie Chan på China Drama Academy. Her lærte han kampformer, akrobatikk, sang og drama. Skolen var et slags forkurs for Peking operaen.

Allerede på China Academy møtte han Sammo Hung og Yuen Biao. De tre ble senere omtalt som “De tre brødrene”, og de arbeidet sammen i mange filmer.

17 år gammel var Jackie Chan klar for å komme seg videre i livet. Dessverre var han ikke særlig flink til å skrive og lese, for dette var fag man ikke underviste i på China Academy. De eneste jobbene han fikk var dermed som stuntmann. Heldigvis ble han en populær stuntmann, for han fikk rykte på seg som en innovativ, flink, sterk og modig person som ville prøve absolutt alle stunts.

Den første seriøse filmrollen til Jackie Chan kom i “New Fist of Fury” som ble produsert av den berømte Lo Wei. Dette var allerede i 1976. I begynnelsen av karrieren gikk det ikke så veldig bra; kanskje fordi man ikke utnyttet de helt spesielle evnene til Jackie Chan på riktig måte.

Det var først når Jackie Chan kombinerte sine evner som komiker, akrobat og kampformutøver av suksessen kom. Først i filmen “Snake in Eagle’s Shadow” og deretter “Drunken Master”. Personlig hadde jeg veldig sansen for “The Young Master” også.

Jackie giftet seg med Lin Feng-Jiao i 1983, og paret har en sønn, Jaycee Chan.

Stuntmann

Chan er kanskje best kjent for å gjøre de aller fleste stuntene sine selv. I 1983 grunnla han Jackie Chan Stunt Team, og flere av medlemmene her deltar i filmene som kom etter dette året. Jackie Chan, som også koreograferer de fleste kampscenene selv, sier at dette gjorde det mye enklere å jobbe fordi han allerede kjente til gruppens styrker og svakheter.

På grunn av sin iver etter å gjøre egne stunt har Jackie Chan skadet seg flere ganger. Den mest dramatiske hendelsen skjedde under innspillingen av “Armour of God” da han falt ned fra et tre og pådro seg et kraniebrudd. Nedenfor kan du se noen klipp fra innspillinger der ikke alt gikk helt etter planen.

Ellers har han skadet og brukket den venstre ankelen så ofte at han er nødt til å bruke høyre ben som statsben når han utfører hopp og spark. I tillegg har han (selvsagt) brukket en haug med knokler og ben i løpet av karrieren.

Andre kjennetegn

Noe av det vi satte mest pris på når vi så Jackie Chan-filmer var at vi fikk se mislykkede scener på slutten av filmene. Ofte var det snakk om kamp- eller stuntscener som ikke gikk som planlagt.

Ellers er filmene hans stort sett snille filmer der det er lite blod og og gørr og død. Nedenfor kan du se et klipp fra en av de beste kampscenene noensinne. Jackie Chan i Wheels on Meals:

Kilde: JackieChan.com, Wikipedia

Related Posts