De 10 mest effektive selvforsvarsteknikkene i judo

Home / Selvforsvar / De 10 mest effektive selvforsvarsteknikkene i judo

Hva er de 10 mest effektive selvforsvarsteknikkene i judo etter din mening? Jeg har tenkt litt på dette, og svaret blir selvsagt alltid at det kommer an på hvilken situasjon du er i. For å gjøre det litt enkelt for meg selv har jeg valgt fem kast og fem kontrollteknikker.

Fem effektive judokast

 • Tani otoshi
 • Dropdown seoi nage
 • Ko soto gari
 • Harai makikomi
 • Ko uchi gari

Fem effektive kontrollteknikker

 • Juji jime
 • Juji gatame
 • Okuri eri jime
 • Kata gatame
 • Kesa gatame

Har du andre forslag?

Related Posts
 • Jørgen

  Etter min mening er ippon sei nage drop down mer et konkuranse kast. Å bruke det med stor fast i en gateslåsskamp på hard asfalt ville ikke vært spessielt bra for knærne.

 • Enig med deg selv om jeg prøver å unngå å slenge knærne i bakken på dropdown seoi nage. Det jeg synes er skumlest med denne typen teknikker i selvforsvar er at man “gir ryggen”.

 • Jarne Byhre

  Uansett hvilke teknikker man velger så bør det inneholde teknikker som kan brukes med og uten gi. Vi lever i et land der mange går med jakke 6-8 av månedene, men så går de også uten jakke om sommeren. I SW/BJJ ser vi at mange benytter seg av Hadaka jime og omvendt hadaka jime og andre varianter av denne teknikken. Det er en grunn til hvorfor! Så absolutt en teknikk som bør være med i porteføljen.

 • Marius H. E

  personlig tror jeg ikke jeg ville gått for noen av disse kontroll-teknikkene, da de gjør deg svært utsatt når motstanders kompis kommer løpende for å hjelpe til.
  legg deg aldri ned på bakken under en slik situasjon, da dette medfører at din motstander/-e slipper å slenge deg i bakken før de begynner å sparke på deg.

 • John L

  Jeg har lest endel av kommentarene vedr. bruk av newaza og feste på kast teknikker.

  Jeg har gjort noen refleksjoner opp gjenom årene.

  Newaza er greit når man er 1 til 1, men farlig dersom 2 eller flere motstandere er involvert dersom man ikke har vern mens man tar seg av sin oppgave. Jeg henviser til dørvakt som ble stukket ihjel bakfra da han løste annen oppgave i newaza.

  Da kastteknikker vanligvis “på gata” ikke utføres i en tradisjonel kampsport situasajon, dvs over tid og taktisk defensivt og tildels offentsive. Det som skjer er at taperen kan ofte ikke reiser seg selv etterpå. dette medfører at tap ikke er et alternativ. Derfor mener jeg at kastteknikker bør utføres vha albuer, trykkpkt`er/press på ledd.

  Jeg vil poengtere at enhver mulighet til å ungå situasjonen

 • John H

  Tenker kesa gatame gjør seg dårlig som kontrolteknikk utenfor matta, dette fordi motstanderen vil ha relativt god tilgang til hodet i forhold til slag. Dersom man lener hodet frem vl man fort risikere en “tyson” altså et bitt.  Kata gatame og tate shiho gatame vil trolig være mere egnet da motstanderens arm blokerer mye av tilgangen til hode, både mot bitt og slag.

 • Det kan jeg være enig med deg i. Ser for meg at variasjoner av kata gatame kan være effektivt.

 • osotogari med albue i trynet…effektivt.  Ellers så er kombinasjon slag/ kast mest nyttig. feks ballespark- kataguruma 😉 Eller undvikelse av slag som et balansebrudd og din invitasjon til kast. Dette er basic eller?  tenk selv!      Mange muligheter, det viktigste er at man reagerer riktig og det krever trening. HUSK: hvis du skulle være så uheldig å ta livet av noen og du er svartbelte i judo, ja da skal det godt forsvares at du ikke hadde kontroll på situasjonen og vernet om liv og helse. Hvis du kan, og liv og helse ikke står på spill, så løp fra stedet. Unngå konfrontasjon. Lykke til der ute på gata 😉

 • Takk for mange gode innspill. Listen min ser egentlig ikke særlig troverdig ut.. Jeg tenker at jeg burde hatt større fokus på kvelinger og kontrollteknikker. Kanskje jeg bør revidere den snart 😉