Enter the Dragon

Home / Filmer / Enter the Dragon

Enter the Dragon er blant tidenes største og mest populære kampsportfilmer. Den blir av mange sett på som den definitive kung fu-filmen. Filmen er også kjent som den siste Bruce Lee spilte inn før han døde, bare 33 år gammel.

Warner Brothers sto bak innspillingen som i tillegg til Bruce Lee kunne skilte med skuespillere og kampsportartister i verdensklasse. Både Jackie Chan og Sammo Hung var med som stuntmenn i filmen, og vi vet jo at disse gjorde stor karriere senere i Hong Kong for filmselskapet Golden Harvest.

Handlingen

I Enter the Dragon følger vi Lee (Bruce Lee) i sitt arbeid som hemmelig agent. Han skal delta i en turnering som arrangeres av den kriminelle Han (Kien Shih) på en øy. Deltagelse i konkurransen er en dekkoperasjon. Det egentlig oppdraget til Lee er selvsagt å etterforske de lugubre forretningene til Han – nemlig narkotika og prostitusjon.

Siden Han forbyr folk å ta med våpen inn på øya, skal kampsportferdighetene til Lee vise seg å være gull verdt. Lee har i tillegg personlige grunner til å ville ta et oppgjør med Han fordi han skal ha vært involvert i drapet på Lees søster.

Hele filmen kuliminerer i et gedigent slagsmål mellom Han og Lee.

Denne filmen sies å ha startet hele bølgen med kampsportfilmer som alle vi som var unge på 80-tallet kjenner så godt til. Og det var gjennom Enter the Dragon at Bruce Lee virkelig ble kjent blant de store massene i den vestlige verden. Filmen lå på 1. plass i USA i oktober 1973.

Min vurdering

[taq_review]

Det er selvsagt urettferdig å sammenligne Enter the Dragon med filmer fra nyere tid. Produksjon, lyd, lys og handling har en helt annet kvalitet enn dagens filmer. Men kampscenene og Bruce Lee alene gjør filmen obligatorisk for alle som ønsker å uttale seg med en viss autoritet om filmer i den sjangren.

Related Posts