Livet er en dojo

Home / Samfunn og kultur / Filosofi / Livet er en dojo

Liv og lære i dojoen

I følge en gammel buddhistisk anekdote spurte en gang for lenge siden en ung munk en zen buddhist-mester følgende spørsmål: “Hvor finner jeg den aller beste dojoen for å lære veien?” Mesteren var i et slett lune den dagen og svarte bryskt: “Nichijo, kore dojo!”

“Livet er en dojo!” Med andre ord kan man ikke bli en god munk dersom man begrenser seg til å være ydmyk og opptre som en skikkelig buddhist kun i en dojo. Nei, en ekte munk forsøker alltid å oppføre seg i pakt med begrepet mushin.

Nybegynnere i en judo-dojo blir ofte svært opptatt av det eksotiske med judotreningen – og det er absolutt forståelig. Judo er hard fysisk trening, streng disiplin og tidkrevende arbeid. I tillegg er omgivelsene uvante, særlig for oss som er født med ski på bena. Men det er også slik at det sterke fokuset man må ha på selve treningen i en dojo kan virke forfriskende, og noen ser på judotreningene som et pusterom i en hektisk og stressende hverdag.

For mange stanser det der. Man drar på trening, og på judomatta er man en judoka, men i det øyeblikk man forlater dojoen glemmer man at judo kan være noe mer enn kast og kontrollteknikker. Det er ikke noe galt med det; å prefeksjonere seg judoteknisk er svært fornuftig.

Men vår venn munken (og selveste Jigoro Kano) mente at budo (og judo) kan være noe som påvirker oss i hverdagen også. Akkurat som samfunnet skal være der for oss, skal vi være der for samfunnet. (Høres nesten litt politisk ut…)

En sensei på Takeuchu Ryu i Japan sa en gang at det viktigste i budo var: “Ningen no kankei. Kazoku no kankei.” Det betyr “Mellommenneskelige bånd. Familiebånd.” “Uten dette vil livet ditt bli vanskelig, og du vil slite med å bli en bedre budoka”, forklarte han. “Det er dette som har gjort at Takeuchu Ryu har overlevd i mer enn 400 år”, avsluttet sensei.

Hvordan er det med dere? Lar dere judo påvirke hverdagen deres? Jeg jobber som lærer, og bruker ofte prinsippet “Minimal innsats. Maksimalt utbytte.” Men noen dager føles det nesten motsatt 😉

Kilde: Nichijo, Kore Dojo: Daily Life, This is Your Dojo (furyu.com, ikke lenger aktiv)

Related Posts