Ryoko Tani

Home / Kjente judoka / Ryoko Tani

Ryoko Tani (tidligere Tamura) var stort sett ubeseiret helt fram til finalen i OL i Atlanta i 1996. Hun hadde vunnet 84 mesterskap på rad, da Kye (16 år) fra Nord-Korea vant kvinneklassen inntil 48 kg under OL i Atanta, USA 26. juli. 16. september 2000 vant hun endelig sitt første OL-gull. Statistikken viser at Tamura har vunnet mer enn 200 internasjonale mesterskap.

Forrige gang Tamura tapte en kamp var som 16-åring i OL-finalen i 1992 mot Cecile Nowak fra Frankrike. I årene mellom 1992 og 1996 vant Ryoko Tamura VM to ganger, og hun ble nærmest regnet for å være uovervinnelig i sin vektklasse inntil finalekampen i 1996. Kampen mot Kye ble ikke avgjort før i sluttminuttene, da Kye utførte en teknikk som sørget for at dommeravgjørelsen gikk i hennes favør.

Tamura mener at OL-finalen i 1996 var et arbeidsuhell. Hun hadde allerede vunnet mot den antatt hardeste konkurrenten, Savon fra Cuba. Dermed slappet hun av i finalen, og på dette nivået kan man ikke hvile i noen kamper. Skuffelsen var enorm fordi hun på forhånd ble ansett som den absolutt sikreste japanske gullkandidaten under dette OL. Hun fikk også æren av å være Japans flaggbærer under innmarsjen. Tamura har lært leksen sin, og under OL 2000 i år 2000 revansjerte hun seg.

Den kortvokste (146 cm) Ryoko Tamura har konkurrert internasjonal helt siden hun var 13 år. Da hadde hun trent judo i 8 år allerede. I løpet av sin suvere judokarriere har hun rukket å bli en slags folkehelt og publikumsfavoritt i Japan. Tamura opptrer stadig i magasiner og har flere individuelle sponsoravtaler med store japanske firmaer. Det er også tegneserie, der hovedpersonen skal forestille Ryoko Tamura. I tegneserien kalles hun for Yawara.

Ryoko Tamura har sagt at hun ikke er så opptatt av de nye vektklassene og innføringen av blå judogi som konkurranseutøver. Den blå judogien viser at judo har blitt en internasjonal idrett, mener hun.

Tamura trener judo 3 timer hver dag. Om morgenen løper hun alltid, og mellom klokken 9 og 12 studerer hun og jobber på Toyota. Hver kveld er det altså judo, og hver judotrening avsluttes med et varmt bad.

I fritiden liker Ryoko Tamura veldig godt å kjøre bil, og hun er glad i fart. Ellers setter hun stor pros på de tradisjonelle varme japanske badene og en real shoppingtur. Når det blir tid ser hun på judovideoer av seg selv, eller Koga som hun synes har en perfekt seoi nage.

De to viktigste lærdommene hun har fått gjennom å trene judo er betydningen av rei – nemlig respekt for andre. Og for det andre at man unasett skal gjøre sitt beste.

21. desember 2001 ble Tamura kåret til Årets Idrettsutøver i Japan. Hun ble også kåret til dette i 1995. Dermed er hun blitt æret på denne måten like mange ganger som Yasuhiro Yamashito som vant i 1978 og 1984. Tamura og Yamashita er de eneste utøverne i Japan som har blitt kåret til Ã…rets Idrettsutøver to ganger.

Siden den gang har hun vært i medias søkelys på grunn av utenomsportslige saker også. I 2003 giftet hun seg med baseballstjernen Toshitomo Tani. Folk og pressen gikk helt av skaftet, og bryllupet ble faktisk overført på japansk fjernsyn. Ryktene sier at vielsen kostet 18 millioner kroner.

https://youtube.com/watch?v=DjGHZ8iZaww%26hl%3Den%26fs%3D1%26color1%3D0x5d1719%26color2%3D0xcd311b

Resultater

Gullmedalje
2004 OL – Aten, Hellas
2003 VM – Osaka, Japan
2002, 2000, 1999, 1997 – 1990 Fukuoka International – Fukuoka, Japan
2001 VM – München, Tyskland
2000 OL – Sydney, Australia
1999 VM – Birmingham, England
1997 VM – Paris, France
1995 VM – Makuhari, Japan
1994 Asian Games – Hiroshima, Japan
1993 VM – Hamilton, Canada
1993 French Open – Paris, France

Sølvmedalje
1996 OL – Atlanta, USA
1992 OL – Barcelona, Spania

Bronsemedalje
2008 OL – Beijing, Kina
1991 VM – Barcelona, Spania

Related Posts