Kunisaburo Iizuka

Home / Kjente judoka / Kunisaburo Iizuka

Kunisaburo Iizuka ble født 13. februar 1875. Han var den ledende judotreneren i Japan på 1930-tallet. Allerede 14 år gammel begynte han å trene jujutsu på Keio Gijuko. En av de han trente med hadde 2. dan fra Kodokan.

I 1890 forlot Iizuka Keio til fordel for en sjøskole i Tokyo. Det var ingen jujutsutrening på denne skolen, men en dag så han likevel en mann med en gi på seg. Han tok følge med mannen og havnet på Kodokan. Der søkte han om medlemsskap og ble tatt inn 23. november 1891.

Kunisaburo Iizuka var en ambisiøs ung mann. I hans første kamp mot en av de større utøverne, ble han selvsagt kastet i bakken flere ganger. Iizuka sa senere at han ble rasende, men også enormt motivert av dette.

På denne tiden startet treningene på Kodokan klokka 5 og sluttet klokka 7 slik at folk rakk jobben. Sakujiro Yokoyama var hovedtrener. Utøverne på Kodokan surret judogien rundt hodet(!) og dro på joggeturer. Dette så mistenkelig ut for byen politistyrker som ofte stanset utøverne for å spørre hva de drev med. Standardsvaret var at utendørs trening motvirket sykdommer som tuberkulose, og at det var bra som mental trening.

Iizuka fikk 6. dan på Kodokan i 1905. Selv om han hadde aller mest lyst til å reise utenlands aksepterte han et jobbtilbud som judotrener på Keio universitetet i 1906. Iizuka var litt lavere enn gjennomsnittet av studentene, men var han svært atletisk bygd. De beste blant de unge utøverne hadde store problemer med å overvinne ham på treningene.

De fleste husker Iizuka som en mild person utenfor dojoen og en meget bestemt trener og leder i dojoen. Den følgende anekdoten kan være et eksempel på det:

Yoshio Sugino ble en gang beordret av de eldste klubbmedlemmene til å dømme en kamp fordi det ikke var noen andre der som kunne gjøre det akkurat da. Iizuka hørte dette, og han ble rasende. “Det kommer absolutt ikke på tale! Du har ikke engang en hakama på deg i dag. Vi kan overhodet ikke tillate at noen uten hakama dømmer en kamp”, ropte han. Vanligvis var Iizuka en mild og snill mann, men i dojoen var han som en tiger. Selv nå mange år senere føler jeg stor respekt og takknemlighet for å ha blitt trent av en slik mann.

23. desember 1937 mottok Kunisaburo Iizuka 9. dan, og ni år senere fikk han 10. dan, 4. mai 1946. Han døde 25. august 1958 i Tokyo.

Kilde: Journal of Combative Sport, juli 2002

Related Posts