Mat før trening

Home / Tips / Kosthold / Mat før trening

Flere av dere har sikkert erfart at det ikke lurt å spise mat rett før trening. Det er lurt å planlegge kostholdet sitt. Da blir treningsøktene hygggeligere, og effekten av treningen kan bli høyere.

Det siste måltidet før trening bør inneholde mat som er lett fordøyelig. Hvis du spiser tung mat, blir dette liggende i magen. Det fører til at blodet i kroppen brukes til å fordøye mat i stedet for å transportere oksygen rundt i kroppen. Dette merkes på blant annet utholdenheten. Men selv ikke fordøyelsen går normalt, og mat blir liggende i systemet. En real kjøttkakemiddag i magen kombinert med å bli kastet i matta på trening er alt annet enn behagelig…

Kroppen bruker glykogen som energikilde når man trener, og det er nødvendig med et glykogenlager i muskulaturen for å kunne yte optimalt på trening. Jo oftere du trener, desto større bør glykogenlageret ditt være.

En grov tommelfingerregel er at det siste måltidet før en trening bør avsluttes 2-3 timer før man trener. Dette er svært avhengig av hva man putter i munnen selvsagt. Mat som inneholder mye fett, protein og fiber tar lengre tid å fordøye, så her bør man gjøre bevisste valg. Hva kan man spise da? Nedenfor ser du et omtrenlig liste som kan gi deg en pekepinn. (Ikke ta denne listen som fasitsvaret, men bruk den som en liten veiviser.)

Inntil en time før trening

 • Litt frukt
 • Energidrikk
 • Et glass vann
 • En skive loff med syltetøy

Inntil to timer før trening

 • To skiver loff med magert pålegg
 • Knekkebrød
 • Te
 • Bananer
 • Yoghurt
 • Mager fisk
 • Bakt potet
 • Pasta
 • Hvit ris
 • Kylling (uten skinn)
 • Havregrøt

 

Inntil tre timer før trening

 • Yoghurt og havregryn
 • Magre melkeprodukter
 • Kokte poteter
 • Salat, grønnsaker
 • Magert kjøtt (okse, svin)
 • Fjærfe (uten skinn)
 • Pasta m/ kjøttsaus
 • Potetmos
 • Grovbrød
 • Kaffe

Kilder: iForm (husker ikke hvilket nummer), Olympiatoppen – Mat og drikke før trening

Related Posts