Hidekazu Nagaoka

Home / Kjente judoka / Hidekazu Nagaoka

Hidekazu Nagaoka ble ofte omtalt som “Kodokan no hana” som betyr Kodokans blomst. Han ble regnet for å være det beste produktet av Jigoro Kanos treningsprinsipper. Nagaoka hadde meget god erfaring i jujutsu, og dette utnyttet han i sin helt unike form for judo. Akkurat som Kano hadde Nagaoka studert et system av jujutsu-teknikker på Kito Ryu. Hidekazu Nagaoka fikk fullt medlemsskap på Kodokan etter å ha mestret systemet på Kito Ryu.

Nagaoka var spesielt dyktig til å utføre sutemi waza (offerkast). På grunn av hans lave tyngdepunkt var disse teknikkene velegnet for ham. I Japan fantes det på begynnelsen av hundreåret et uttrykk som viser hvilken respekt man hadde for Nagaokas offerteknikker:

Teknikken er sutemi, mannen er Nagaoka.

Bare 16 år gammel reiste Hidekazu Nagaoka hjemmefra, for å trene hos den etter hvert berømte Jigoro Kano. I 1893 ble han medlem på Kodokan, og han trente meget hardt. Nagaoka gjorde en enorm innsats som lærer for unge trenere, og i 1937 fikk han 10. dan. Nagaoka var en av tre utøvere som fikk 10. dan av Jigoro Kano.

Related Posts