Yasuhiro Yamashita

Home / Kjente judoka / Yasuhiro Yamashita

Yasuhiro Yamashita er uten tvil verdens mest kjente judoka. Gullmedaljen han vant under OL i Los Angeles i 1984 er kanskje den mest omtalte, men han er også en av de mestvinnende judoutøvere verden har sett.

I årene mellom 1977 og 1984 vant Yamashita flere konkurranser enn noen annen judoka. Under OL i 1984 oppnådde han endelig sitt høyeste mål – OL-gull.

I 1976 var han for ung til å delta, i 1980 boikottet Japan de olympiske leker, og i 1984 var det endelig hans tur.

Det kunne gått veldig galt for Yamashita. I sin andre kamp ødela han en muskel i venstre legg, og det var med store smerter han forsatte konkurransene og til slutt vant han finalen. IOC ser på denne innsatsen som en av de mest imponerende i OL-historien.

Yamashita hadde en ren og velutviklet stil. Hans tokui waza (favoritteknikk) var o soto gari, o uchi gari – ofte kombinert med en uchi mata. Yamashitas ne waza var fryktet av alle hans konkurrenter. Hans enestående dyktighet gjorde at han forble uovervunnet i ni år. I flere enn 200 internasjonale turneringer på rad gikk Yamashita seirende av matta.

Resultater:
VM 1979 1. plass
VM 1981 1. plass
VM 1983 1. plass
OL 1984 1. plass
All Japan- (77-85) 1. plass

Related Posts