Kill Bill – volume 2

Home / Filmer / Kill Bill – volume 2

Kill Bill – vol. 2 er ikke like voldsom som Kill Bill – volume 1. Men de voldelige scenene er selvsagt med her også. Kill Bill 2 inneholder blant annet mye mer av dialogen Tarantino har blitt så berømt for.

Selve historien er grei nok. Det hele dreier seg om hevn, og om the Bride også kjent som Beatrix Kiddo får sin hevn er vel ganske opplagt? Hun fortsetter i alle fall sin blodige vei mot Bill.

Symbolikk

Det er i denne filmen også et voldsomt antall symboler og henvisninger til andre filmer. I de følgende avsnittene kan du lese litt om noen av disse symbolene.

4:3 – I en liten sekvens i filmen, mens The Bride venter på å bli begravd, forandrer filmformatet seg fra widescreen 2.35:1 til 4:3.

Acuna, Mexico – The Bride reiser dit for å finne Bill. Der treffer hun adoptivfaren hans som heter Esteban. Esteban spilles av Micheal Parks som var sheriff i Volume 1.

Bill – Bill spiller fløyte. Det er ikke ulikt Kwai Chang Caine som er en rolle David Carradine spilte i “Kung Fu”. Det er henvisninger til denne filmen i Pulp Fiction også. Jules sier han vil oppgi livet og vandre over jorden “som Caine i Kung Fu”.

Bill har en monolog der han snakker om tegneserier og superhelter. Tarantino brukes stadig henvisninger til slike tegneserier i sine filmer.

Bill sier “natural born killers” i en replikk. Dette er kanskje filmens mest opplagte referanse til Tarantino.

Brian DePalma – Dette er en av Tarantinos favorittregisører. DePalma står blant annet bak grøsseren “Carrie”. DePalma var også kjent for å dele opp skjermbildet slik at flere filmsekvenser kan vises samtidig. Dette skjer for eksempel i filmene “Sisters”, “Dressed To Kill” og “Carrie”.

Dette ser vi et eksempel på i kampscenen mellom Minnie Driver og The Bride.

Charles Bronson – nevnes i rulleteksten som en av deltagerne i filmen. Han har spilt i et stort antall actionfilmer der hovedinnholdet har vært store våpen og vold.

David Carradine spiller Bill. Det var egentlig Warren Beatty som skulle spille rollen som Bill, men både Tarantino og Beatty ble enige om at David Carradine passet bedre. Carradine sier selv at dette er blant de morsomste filmen han har vært med på, og han har spilt i 139 filmer.

Carradine er best kjent som Caine i tv-serien “Kung Fu”. Tarantino brukte en henvisning til både rollen og tv-serien i “Pulp Fiction” også.

Elle Driver – på rulleteksten står hun oppført med et spørsmålstegn over seg. Døde hun, eller døde hun ikke? I filmen kjører hun en svart Firebird tilsvarende den vi kan se i “Smokey and the Bandit”.

Fetisjisme – Filmen spiller på flere såkalte fetisjer. Legg merke til hvor mange ganger det fokuseres på føtter i både KIll Bill 1 og 2.

Fulci, Lucio – I filmen “Paura nella città dei morti viventi” finner vi en scene der en kvinne blir levende begravd. I manus til Kill Bill – volume 2 står det “The Bride’s hand breaks the surface…then like one of Fulci’s Zombies”.

Gordon Liu – Gordon Liu var en svært populær kampsport-skuespiller i Hong Kong på 70-tallet. Liu spilte blant annet i svært mange Shaw Bros. filmer. Han ble berømt verden over da “Shao Lin san shih liu fang” ble en internasjonal suksess i 1978. Liu spiller både Master Pei Mei og Jhonny Mo.

Grind House – en samlebetegnelse for filmer som enten er ekstremt voldelige eller pornografiske. Tarantino omtaler alltid Kill Bill som en film i denne sjangeren.

Once upon a time in China – Bill starter sin fortellingen om legenden Pei Mei med ordene “Once upon a time… in China..” Dette er selvsagt en klar henvisning til spaghettiwestern-filmene til Sergio Leone.

Shaw-brødrene – Et såkalt håndholdt kamera som zoomer raskt inn mot øynene eller ansiktet til hovedpersonene brukes flittig i begge Kill Bill-filmene – akkurat som i de fleste kung fu-filmer Shaw-brødrene står bak.

Trapper – Hovedpersonen må bevege seg opp mange trapper, og dette er en opplagt symbolikk som går igjen i mange filmer og i all kampsport fra Asia. Mange filmer har også lignende symbolikk; tenk for eksempel på “Game og Death” med Bruce Lee (i den gule motorsykkeldrakten).

Min vurdering av filmen

[taq_review]

Kill Bill – volume 2 er minst like god som Kill Bill – volume 1, og i denne filmen tar Tarantino seg tid til å bygge opp en historie. Rollefigurene får en historie og en skjebne.

Men denne filmen er på ingen måte kun prating. Også her er det blod og gørr, blant annet i en scene der The Bride møter Minnie Driver…

Quentin Tarantino har også med Kill Bill 2 lagd noe som er midt i blinken or oss som liker kampsportfilmer. Det som slår meg aller mest etter å ha sett denne filmen er hvor flink Tarantino er til å bruke filmatiske virkemidler. Han tar den liksom helt ut, uten at det blir teit. Det er det ikke alle filmskapere som klarer.

Selv om denne filmen ikke er like ekstremt blodig som den første, bør man jo ha sett Kill Bill 1 for å få noe ut av film nummer 2. Og 18 år er kanskje en alder man bør ha for å klare å tolke alle sider ved filmen.

Filmfakta

Original tittel: Kill Bill Volume 2
Regi: Quentin Tarantino
Skuespillere: Uma Thurman, Daryl Hannah, David Carradine, Samuel L. Jackson m.fl
Manus: Quentin Tarantino
Foto: Robert Richardson
Produsent: Lawrence Bender
Produksjonsselskap: Miramax
Språk: Engelsk
Nasjonalitet: USA
Produksjonsår: 2004
Sensur: 18 år

Kilder: Annotated Kill Bill Kill Bill, IMDb, kill-bill.info og flere andre nettsider som nå er døde. Se trailere til begge Kill Bill-filmene her.

Related Posts