Finsk stikkball

Home / Trening / Finsk stikkball

Dette ballspillet er veldig intensivt, og her lurer farene bokstavlig talt overalt. Man kan lage mange varianter av spillet dersom det er ønskelig.

  • Nivå: alle
  • Alder: over 10 år
  • Antall: minst 4 (helst mellom 6 og 15)
  • Utstyr: 1 ball (eller flere baller)

Beskrivelse

I denne leken bruker man som oftest 1 ball. Dersom utøverne er dyktige/modne, kan man bruke mange baller for å øke vanskelighetsgraden. Jeg har brukt volleyball/skumgummiball med stor suksess. Det er fint hvis det er en viss størrelse på ballen, men man bruker selvsagt det man har. (Det er for eksempel mulig å bruke et judobelte som man har lagd en skikkelig knute av.)

Utøverne kan bevege seg fritt rundt innenfor et avgrenset område – for eksempel mattearealet. Den som har ballen har ikke lov til å bevege seg. De andre utøverne kan løpe fritt omkring. Målet er å treffe de andre med ballen. Dessuten må man sørge for ikke å bli truffet selv.

Hvis du blir truffet, må du stå inntil veggen helt til den som traff deg blir skutt av noen andre. Da er du med i spillet igjen på lik linje med de andre utøverne. Det bli ikke regnet som treff dersom ballen er i veggen eller gulvet får den treffer deg.

Tips

Det lønner seg å la de aller sterkeste utøverne kaste med begge hender eller motsatt hånd. Dessuten bør ikke treff i hodet godkjennes.

Pol (det vil si at man fanger ballen før den går i bakken) kan virke slik at den som kastet blir ute. Eks.: Ole kaster ballen mot Kari, men Kari fanger ballen før den treffer bakken. Ole må da gå ut av spillet helt til noen treffer Kari.

Varianter

Man kan spille dette som en slag fotstikkball. Da gjelder de samme reglene, men det er bare lov til å sparke ballen. Hvis man blir truffet før ballen treffer veggen eller ligger stille, så er man ute.

De som står langs veggen kan også få lov til å ta ballen dersom de klarer det. Minst en fot må være inntil veggen. Hvis de klarer å ta ballen, kan de skyte seg fri (med i spillet igjen) ved å treffe hvem som helst av spillerne på banen.

Man kan også lage regler om at ballen må treffe over eller under beltet, for at treffet skal være gyldig.

Related Posts