Anton Geesink

Home / Kjente judoka / Anton Geesink

Antonius Johannes Geesink (født i 6. april 1934 i Utrecht Holland) ble den første europeer som fikk gull i et OL. Det skjedde i 1964 under OL (og VM) i Tokyo, Japan. Kampen varte i 9 minutter og 22 sekunder. I tillegg ble han verdensmester to ganger. Han ble den første som fikk tildelt 10. dan av IJF. Det skjedde 7. oktober 1997. Geesink foreslo fargede judodrakter for mer enn 30 år siden. Noe som i dag er vanlig praksis i internasjonale stevner.

Geesink begynte å trene judo da han var fjorten år gammel. Fem år senere vant han EM i åpen klasse i London, England. I årene som fulgte vant Anton Geesink 18 europeiske judotitler. I 1961 vant han VM i judo. Han vant over tre utøvere fra Japan. I sine mest aktive år som judoka veide Anton Geesink 114 kg, og han var 1, 96 meter høy.

1997 var på mange måter et stort år for Anton Geesink. Han etterlever judoens grunnregler bedre enn de aller fleste. Under EM for lag i Ostai, Italia i 1997 fikk Geesink en æresbevisning i gull av det italienske idrettsforbundet. Dette er den høyeste utnevnelsen i Italia for innsats innen idretten.

Under åpningen av stevnet hadde Geesink foræret judoforbundet i Bosnia-Herzegovina 300 judodrakter. Dette var også det året Anton Geesink ble plukket ut av UNESCO som en av de femti mest betydningsfulle idrettsutøvere i siste halvdel av dette århundret. Utnevnelsen foregikk under en galla i Paris.

Anton Geesink ble medlem av IOC i 1987, og gjennom hans idé om et mobilt olympisk akademi (Mobile Olympic Academy – MOA) forsøker han å spre det olympiske budskapet. MOA-prosjektet startet 6. desember 1991, og det har siden den gang vært en enestående suksess i Holland. Mottoet til MOA er: “Bring the Olympic Movement to the Youth.”

Related Posts